SUKOB SE ZAOŠTRAVA, PUTINOV BIJES SVE JE VEĆI! Ni nove sankcije nisu ga razljutile kao Ursulin potez: ‘Natjerat ćemo Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Odnos Zapada prema Rusiji još se više zaoštrava, pa je Europska komisija u srijedu predložila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije. No, i SAD žele “brzo nametnuti ozbiljne ekonomske troškove Moskvi” zbog “lažnih” referenduma održanih u okupiranim regijama Ukrajine.

Međutim, ono što je ruskog predsjednika Vladimira Putina doista razbjesnilo je obećanje Europske unije da će ograničiti cijenu ruske nafte i nametnuti daljnja ograničenja trgovine visokom tehnologijom, kao dio najnovije runde sankcija, kako bi se “natjeralo Kremlj da plati” za eskalaciju rata.

Osim toga, države članice EU najoštrije su osudile ruske “nezakonite referendume” koje je Rusija organizirala u Ukrajini.

EU ‘najoštrije osuđuje nezakonite ruske referendume’

“Države članice EU osuđuju na najoštriji mogući način nezakonite referendume koje je Rusija organizirala u Ukrajini”, rekao je u srijedu šef EU Josep Borrell koji je pozvao međunarodnu zajednicu da ne prizna “lažne” referendume.

Govoreći zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, Borrell je rekao da s ilegalnim referendumima koje je organizirala Rusija,

“Kremlj slijedi istu igru koju smo već vidjeli u Gruziji 2008. i na Krimu 2014.”, rekao je.

Nove sankcije

Nakon što je Europska komisija u srijedu predložila novi, osmi paket sankcija za Rusiju, koji uključuje više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU-a da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje, u osudi ruskih poteza pridružile su se brojne države, a među njima i Turska.

Naime, turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao ruske “jednostrane referendume” u okupiranim područjima Ukrajine u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Erdogan je navodno opisao referendume kao “izvor zabrinutosti” koji bi “otežao oživljavanje diplomatskog procesa”.

Turska, članica NATO-a, ima bliske veze i s Moskvom i s Kijevom, a predsjednik Erdogan nastoji posredovati između njih od početka invazije.

 I Aleksandar Vučić je rekao kako Srbija neće priznati rezultate “lažnih” referenduma održanih u četiri okupirane regije Ukrajine.

‘Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju’

“Prošli tjedan Rusija je pojačala eskalaciju rata u Ukrajini na novu razinu. Lažni referendumi organizirani na teritorijama koje su okupirali, nezakoniti su pokušaj otimanja zemlje i nasilnog mijenjanja međunarodnih granica i mi ne prihvaćamo te lažne referendume”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju”, dodala je.

Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, ograničenje cijena nafte za treće zemlje, rekla je von der Leyen.

Usto, i Sjedinjene Države surađuju sa saveznicima kako bi brzo nametnule ozbiljne ekonomske troškove Moskvi zbog “lažnih” referenduma održanih u okupiranim regijama Ukrajine, kazao je šef koordinacije sankcija američkog State Departmenta James O’Brien.

Rusija nastavlja po svom

No, bez obzira na akcije Zapada, rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će uskoro biti poduzete mjere kako bi se ispunile “težnje” četiriju okupiranih regija da postanu dijelom Rusije.

U priopćenju, ministarstvo je ustvrdilo da su glasovanja u Donjecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji “održana u skladu s međunarodnim pravom”.

Proruski čelnici u četiri okupirane regije Ukrajine u kojima su održani “referendumi” tvrde da glasovi pokazuju da velika većina ljudi podržava aneksiju područja i zatražili su od Vladimira Putina da njihove teritorije uključi u Rusiju.

Putinov bijes

No, ono što je Putina posebno razbjesnilo je ranija najava EU da bi mogla ograničiti cijene ruskih energenata, pa je zbog toga i zaprijetio Europi.

“Daljnja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzročiti još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu”, rekao je Putin.

“Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode”, rekao je, što je do sada više puta ponovio, ističući da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale. Putin je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanjem proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotirana ruska nafta i spriječio rast cijena.

Prijedlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je predstavila Europska komisija uključuje i sankcioniranje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

Norveška šalje vojsku u blizinu postrojenja

Zanimljivo je da ruski FSB istražuje štetu koju su pretrpjeli plinovodi Sjevernog toka ispod Baltičkog mora kao “međunarodni terorizam”, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na ured glavnog tužitelja.

Za to vrijeme, Norveška je odlučila rasporediti vojsku u blizini plinskih postrojenja

Vojska će biti raspoređena u blizini norveških naftnih i plinskih postrojenja nakon sumnje na sabotažu plinovoda u švedskim i danskim vodama. To je potvrdio premijer Jonas Gahr Stoere, kazavši kako će “norveška vojska biti vidljivija u norveškim naftnim i plinskim postrojenjima.”

Norveška policija je pojačala sigurnost oko naftnih i plinskih postrojenja u zemlji nakon curenja.

 

 

 

Objava SUKOB SE ZAOŠTRAVA, PUTINOV BIJES SVE JE VEĆI! Ni nove sankcije nisu ga razljutile kao Ursulin potez: ‘Natjerat ćemo Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1465)