Sudski proces “Nurnberg 2” ne postoji

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Više od dvije i pol tisuće ljudi na Facebooku je podijelilo članak u kojem se lažno tvrdi da je počeo “drugi nirnberški proces”, sudski postupak protiv elita koje su navodno izrežirale pandemiju Covida-19.

“Započeo Nurnberg 2 – Zločin protiv čovječnosti! Potpuna blokada glavnih medija / VIDEO”, naslov je članka na rubnom portalu “Istinom protiv laži” (arhivirano ovdje), koji usprkos pozivanju na “istinu” objavljuje isključivo dezinformacije. Podaci servisa CrowdTangle pokazuju da je članak od objave 25. studenog na Facebooku podijeljen 2590 puta, a lajkalo ga je 6109 ljudi.

U tekstu se netočno tvrdi da je na nekoj neidentificiranoj lokaciji započelo suđenje protiv krivaca za lažiranje pandemije Covida-19. “Optužena” je “globalna elita”, personificirana u organizacijama poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog ekonomskog foruma, a optužbe u ime naroda iznosi njemački odvjetnik Reiner Fuellmich.

Odvjetnik koji negira postojanje pandemije

Fuellmicha smo na Faktografu već spominjali (1, 2, 3). U pitanju je odvjetnik iz Njemačke koji vjeruje (ili barem tako tvrdi) da je pandemija lažirana. Kaže da iza svega stoje predstavnici moćnih elita koje su izazvale lažnu krizu da bi preuzele potpunu kontrolu nad svijetom.

To navodno uvjerenje Fuellmich bazira primarno na netočnoj tvrdnji da PCR test ne može detektirati virus SARS-CoV-2. Svi pozitivni PCR testovi su zapravo lažno pozitivni, tvrdi Fuellmich. U pitanju je poznata internetska dezinformacija, za koju smo u više navrata pisali kako nema uporište u stvarnosti.

Isto, naravno, važi i za čitavu Fuellmichovu tezu o lažiranoj pandemiji. Statistike o smrtnosti vrlo jasno pokazuju da je Covid-19 stvaran. U Hrvatskoj je 2020. godine umrlo rekordnih 57.023 ljudi; ove godine se nažalost očekuje novi rekord. Podaci DZS-a pokazuju da je višak smrtnosti od ožujka 2020. do rujna 2021. porastao za 13 posto u odnosu na petogodišnji prosjek.

Tjedni izvještaji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pritom pokazuju da od Covida-19 dominantno umiru osobe koje nisu cijepljene protiv ove bolesti. Necijepljeni pacijenti čine oko tri četvrtine smrtnih slučajeva. Cijepljenje, dakle, pruža evidentnu zaštitu od bolesti, iz čega nužno proizlazi da bolest mora biti stvarna.

Ne postoji “Nurnberg 2”

Reiner Fuellmich je postao popularna figura među internetskim teoretičarima zavjere, i to jer im je obećao da će svoje tvrdnje najprije dokazati na sudu pa se zatim i pobrinuti da kazni krivce. Najavio je pokretanje procesa koji naziva “Nurnberg 2”, izjednačavajući ga dakle s nirnberškim sudskim procesima u kojima se presuđivalo nacistima i njihovim suradnicima nakon Drugog svjetskog rata. Na Faktografu smo već pisali o besmislenosti i neutemeljenosti te usporedbe.

Portal “Istinom protiv laži” sada tvrdi da je Fuellmichov najavljivani “Nurnberg 2” konačno započeo. Ni to nije točno.

Fuellmich, naime, nikad nije uspio pokrenuti ikakav proces na stvarnom sudu. Umjesto toga posvetio se organizaciji javnih tribina, koje naziva Istražnim povjerenstvom za koronu. Događaji se snimaju i postavljaju na društvene mreže, a Fuellmichovo “istražno povjerenstvo” prostor otvara svima koji pred kamerom žele ponavljati raširene internetske dezinformacije vezane za pandemiju.

Post Sudski proces “Nurnberg 2” ne postoji je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

covid-19 (167)Dezinformacije o koronavirusu (60)Izdvojeno (47)PCR test (10)Razotkriveno (77)