STIŽU VELIKE PROMJENE KOD RAZVODA BRAKA! Nova pravila za one kojima ljubav više ne cvjeta: ‘Svrha je osuvremeniti taj postupak’

dnevno - prije 3 mjeseca - link

U Hrvatskoj ima svakakvih zakona i neki vuku korijeni iz davne prošlosti, a s vremena na vrijeme političari se odluče na promjenu starijih zakona koji u današnje vrijeme djeluju arhaični i zastarjeli.

Tako će Sabor u četvrtak raspraviti zakonski prijedlog koji bi javnim bilježnicima omogućio da postupaju u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima je i sporazumni razvod braka.

Dogovor vrijedi

Dogovore li se bračni partneri o sporazumnom raskidu braka, za ozakonjenje tog čina više neće morati ići na sud, nego će to moći riješiti kod javnog bilježnika. Predviđeno je to novim Zakonom o izvanparničnom postupku po kojem će se javni bilježnici moći baviti i postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Novi se zakon, objašnjava vlada koja ga je predložila, donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom izvanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. Puno njegovih odredbi danas je neprimjenjivo, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila dovodi do pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o istoj pravnoj stvari.

“Svrha novog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima zajamčilo kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2634)Vijesti (12636)