Stiže presuda za monstruozan zločin: Učitelj povijesti ostao bez glave, u svemu sudjelovali učenici

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Sud u Parizu u petak izriče presudu šestorici maloljetnika zbog njihove navodne uloge u teškom ubojstvu nastavnika povijesti Samuela Patyja.

Ono što se dogodilo 16. listopada 2020. u sjeverozapadnom pariškom predgrađu Conflans-Sainte-Honorine izazvalo je užas u Francuskoj, ali i izvan granica zemlje.

Naime, jedan 18-godišnji Čečen je nožem ubio 47-godišnjeg nastavnika povijesti Samuela Patyja i odrubio mu glavu.

Užasan čin

A što im je ‘skrivio’? Paty je na nastavi pokazivao karikature proroka Muhameda predajući lekciju o slobodi izražavanja. Karikature je ranije objavio satirični časopis Charly Hebdo, u čiju su redakciju u siječnju 2015. upala dvojica terorista i ubila ukupno 12 osoba. Baš kao i Patyjev ubojica, tadašnji počinitelji su htjeli „osvetiti proroka”.

Mega racija u Njemačkoj, policija sve pretražuje: Strahuju od skupine iza koje stoji Iran

U ovom slučaju, 18-godišnjaku i njegovih pet navodnih pomagača, koji su također maloljetni, sada se sudi u Parizu. Presuda se očekuje u petak, 8. prosinca. Simbolični proces, koji se odvija iza zatvorenih vrata, mogao bi dati odgovore na mnoga pitanja – iako neki smatraju da francuska javnost ne posvećuje dovoljno pozornosti ovom suđenju.

Među šestero mladih ljudi, tada između 13 i 15 godina starosti, bila je djevojka koja je pokrenula polemiku koja će se pretvoriti u smrtonosni čin. Rekla je svom ocu da je Paty zamolio muslimanske učenike, uključujući i nju, da napuste prostoriju prije pokazivanja karikatura. Ona se opirala nastavniku i zbog toga je privremeno suspendirana s nastave.

Priča je toliko naljutila njenog oca da je izašao u javnost: u online videosnimci zahtijevao je da nastavnik bude disciplinski kažnjen i objavio njegovo ime i ime škole. Time je pokrenuo pravu kampanju koja je privukla pažnju atentatora.

Podsjećamo, nakon napada Hamasa na Izrael, u svijetu je oprez podignut na visoku razinu.

Strahuje se od terorističkih napada, a već su se dogodili u centru Bruxellesa i drugih europskih gradova.

Objava Stiže presuda za monstruozan zločin: Učitelj povijesti ostao bez glave, u svemu sudjelovali učenici pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (821)Vijesti (11938)