STIŽE NOVI CHATBOX S UMJETNOM INTELIGENCIJOM: Lansiran je ‘Google Bard’, konkurencija ChatGPT-u!

dnevno - prije 2 mjeseca - link

“Google Bard” je novi chatbot alat pokrenut nakon konkurentske umjetne inteligencije (AI) kao što je ChatGPT.

Osmišljen je za simulaciju razgovora s čovjekom i koristi kombinaciju obrade prirodnog jezika i strojnog učenja kako bi pružio realne i korisne odgovore na pitanja koja biste mu mogli postaviti. Takvi alati mogu postati posebno korisni za manje tvrtke koje žele ponuditi podršku prirodnog jezika svojim klijentima bez angažiranja velikih timova pomoćnog osoblja ili za proširenje Googleovih vlastitih alata za pretraživanje.

Bard se može integrirati u web izbornike, platforme za poruke, aplikacije na stolnim i mobilnim uređajima te niz digitalnih sustava. Sada kada je Google Bard lista čekanja otvorena, vrijeme je da vidimo što Google može učiniti s generativnom umjetnom inteligencijom.

Google Bard je Googleov odgovor na ChatGPT. To je AI chatbot s mnogim istim funkcijama, iako je osmišljen kako bi na kraju proširio Googleove vlastite alate za pretraživanje (na sličan način na koji Bing Chat sada koristi ChatGPT), kao i za pružanje automatizirane podrške i ljudske interakcije za tvrtke.
Razvija se nekoliko godina i koristi tehnologiju LaMDA (Jezični model za aplikacije dijaloga).

Izgrađen je na Googleovoj arhitekturi neuronske mreže Transformer, koja je također bila osnova za druge generativne alate umjetne inteligencije, poput GPT-3 jezičnog modela ChatGPT-a.

Ovo nije prvi Googleov rad na umjetnoj inteligenciji, iako se čini da su tvrtku porazili ChatGPT i OpenAI.

Na koje je pitanje Google Bard pogriješio?

Prvi put prikazan 6. veljače 2023., Google Bard je imao težak početak jer je u svojoj pretpreglednoj demonstraciji Google Bard pogriješio u odgovoru na pitanje o nedavnim otkrićima svemirskog teleskopa James Webb. Tvrdio je da je bio prvi koji je snimio egzoplanet izvan našeg sunčevog sustava, ali zapravo se to dogodilo mnogo godina ranije.

To što je Google Bard prikazao ove pogrešne informacije s takvim samopouzdanjem izazvalo je teške kritike alata, povlačeći usporedbe s nekim slabostima ChatGPT-a.

Cijena Googleove dionice pala je nekoliko bodova.

Kako mogu koristiti Google Bard?

Google navodno daje “Superfanovima Pixela” prvi pogled na Bard, ali ne treba vam Pixel telefon da se prijavite za uslugu. Možete se pridružiti Google Bard listi čekanja na bard.google.com i primit ćete e-poruku kada dođete na red da pogledate.

Potreban vam je aktivan Google račun za prijavu i morate se uključiti u primanje ažuriranja o Bardu e-poštom kako biste se pridružili. Nije jasno koliko je duga lista čekanja, ali ako je Microsoftov Bing Chat išta, ne bi trebalo proći više od nekoliko dana da dobije pristup. Izvješća pokazuju da ako ste pretplatnik na Google One, možete dobiti pristup odmah.

Google Bard je impresivna usluga, iako još postoje neki očiti nedostaci. Trenutno je najveća prepreka to što će Bard odgovarati samo na određene upite, pa ćete ga često morati tražiti više puta da generira kod, prevede jezike i mnoge druge funkcije koje može obavljati izvan generiranja teksta.

Izvršni direktor Sundar Pichai početno je ubrzao razvoj Google Barda početkom 2022. nakon znakova uspješnog razvoja ChatGPT-a. Vjerojatno je da će se to ubrzano nastaviti samo uz nastavak pozitivne medijske pokrivenosti koju je ChatGPT dobio 2023. godine.

Google Bard / ChatGPT

I Google Bard i ChatGPT koriste modele prirodnog jezika i strojno učenje za stvaranje svojih chatbota, ali svaki ima drugačiji skup značajki. U vrijeme pisanja, ChatGPT se u potpunosti temelji na podacima koji su većinom prikupljeni do 2021., dok Google Bard ima potencijal koristiti ažurne informacije za svoje odgovore. ChatGPT ima veliki fokus na konverzacijskim pitanjima i odgovorima, ali se sada koristi iu Bingovim rezultatima pretraživanja, da odgovori na više konverzacijskih pretraživanja. Google Bard koristit će se na isti način, ali isključivo za proširenje Googlea.

Oba chatbota temeljena su na malo drugačijim jezičnim modelima. Google Bard koristi LaMBDA, dok je ChatGPT izgrađen na GPT-3.5 (Generative Pre-trained Transformer). ChatGPT također uključuje detektor plagijata (iako nije točno riješio plagijat), što Google Bard trenutno nema, koliko znamo.

ChatGPT je također lako dostupan za isprobavanje ako želite, dok je Google Bard ograničen samo na beta testere. GPT-4 je također već najavljen.

Kada će Google Bard biti dostupan?

Google Bard već je dostupan na listi čekanja, no teško je reći koliko će trebati dok ne bude dostupan svima za isprobavanje. Za njegovo šire uvođenje nije dat čvrst vremenski okvir.

Međutim, u svom obraćanju na lansiranju Google Barda, Google SEO Sundar Pichai je tvrdio da ćemo uskoro vidjeti da se Google Bard koristi za poboljšanje Google pretraživanja, tako da ćemo Bard možda vidjeti dostupnije u nadolazećim tjednima.

pročitaj cijeli članak

Planet-X (173)