STALNI GOSTI POKAZALI ‘SREDNJAKA’ EKIPI S JADRANA! Iznajmljivači ih vole najviše, a oni odlaze kod najjačeg konkurenta: A novac im nije problem

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Hrvatska je top destinacija za turiste, pa turistički djelatnici i ove godine očekuju rekordnu sezonu. Veći broj gostiju očekuje se za Uskrs koji ove godine pada na 9. travnja, a sudeći prema najavama turističkih djelatnika očekuje se i da će se ove godine pisati novi rekordi.

Goste domaće i strane očekuju i nove cijene hotela i apartmana, a iako statistika kaže kako je njihova cijena skočila 18,5 posto na godišnjoj razini, mnogi naši građani kažu kako ove godine apartmane plaćaju i 50 posto više nego prošle godine.

“Prošle godine smo apartman u Crikvenici platili 80 eura krajem lipnja. Prije dva dana smo zvali vlasnike kako da bi rezervirali opet, ali cijena je 115 eura. Zahvalili smo se i tražimo opet, ali čini mi se kako nisu samo oni dizali cijene, već i svi drugi jer nigdje ne mogu naći ništa ispod 100 eura”, žali nam se čitateljica Mira.

Sve je manje njemačkih turista

Da je Hrvatska skupa destinacija, znaju svi oni koji su pokušali rezervirati smještaj usred ljeta. Nijemci, koji su tradicionalno neki od najboljih naših turista, sve manje žele ljetovati u Hrvatskoj. Tako podaci Statiste pokazuju kako je od 2020. do 2022. godine broj njemačkih turista koji su za ljetovanje odabrali Hrvatsku ili Sloveniju pao sa 4 posto na 2,2 posto. U međuvremenu sve se više njemačkih turista odlučuje za ljetovanje u Grčkoj koja je hrvatski direktni konkurent u borbi za turiste.

Tragom toga išli smo provjeriti gdje je jeftinije provesti tri dana uskrsnih praznika (od 7. do 10. travnja). Isplati li se uskrsne praznike provesti u Hrvatskoj ili u nekoj od zemalja koje su nam najveća konkurencija poput Grčke ili Španjolske.

U našoj najpopularnijoj uskrsnoj destinaciji Opatiji tri noćenja bez noćenja u najjeftinijem hotelu ćete platiti 306 eura. Većina hotela je ipak iznad 400 eura, a cijene se penju i do skoro 1.700 eura za hotel s 5 zvjezdica. Cijene u privatnim apartmanima se kreću od 146 eura za tri noćenja, pa do 1.300 eura za smještaj s 5 zvjezdica.

Tri dana u Dubrovniku i 3.600 eura

U Splitu ćete tri noćenja platiti u najjeftinijem hotelu platiti 207 eura, a najjeftiniji apartman ćete platiti 123 eura za tri dana. Iako je cijena najjeftinijeg apartmana nešto niža u Splitu nego u Opatiji, u kvarnerskoj ljepotici dobivate puno veću vrijednost za novac. Dok u Opatiji za 146 eura dobijete moderno uređen stan sa jednom spavaćom sobom, dnevnim boravkom i terasom, u Splitu za 123 eura dobijete stan koji je opremljen namještajem koji je bio popularan još za vrijeme Josipa Broza Tita.

U Dubrovniku ćete tri dana noćenja u hotelu od tri zvjezdice na Lapadu platiti 197 eura, a apartman 2 kilometra od centra 135 eura. Za smještaj u apartmanu blizu centra ćete platiti malo više, 200 eura.

Riječ je naravno o najnižim cijenama, jer smještaj u Dubrovniku raste i do 3.600 eura za tri dana uskrsnih praznika, ako ih želite provesti u luksuznoj vili s tri spavaće sobe.

Hotel u Barceloni za 245 eura

Situacija je već povoljnija ako odete do Grčke. Tako ćete 3 dana u apartmanu s kuhinjom i balkonom, u neposrednoj blizini plaže platiti 84 eura. Za nešto većih 150 eura možete dobiti i apartman s kuhinjom, spavaćom sobom i dnevnim boravkom u kompleksu koji ima veliki bazen za goste. Takav isti smještaj u Hrvatskoj biste platili i tri puta više.

U Crikvenici ćete apartman za tri dana platiti 120 eura, ali nećete dobiti ni blizu toliko sadržaja koliko ćete dobiti na Krfu, o izgledu i opremljenosti apartmana da i ne govorimo. Čak i na popularnom Santoriniju bez problema možete naći hotelsku sobu u hotelu s bazenom za 110 eura za tri noći, što je nešto o čemu u Hrvatskoj možete samo sanjati.

U popularnoj Barceloni ćete za smještaj u hotelu ipak morati izdvojiti čak 345 eura, ali ako želite uživati u pješčanim plažama i noćnom životu tri dana na Kanarskim otacima možete naći već za 90 eura, što je cijena o kojoj se u Hrvatskoj može samo sanjati.

Kao što smo napisali na početku Hrvatska jest top destinacija, ali u Europi koju trese inflacija i energetska kriza i gdje većina građana pazi na svaki eurocent, pitanje je koliko će turista biti raspoloženo dati više novaca da bi dobili manje. Ova sezona će nam dati puno odgovora.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (300)