Sprečava li pušenje šanse za zarazom koronavirusa? Istraživači planiraju pokus.

Istraživači u vrhunskoj pariškoj bolnici pregledali su 343 pacijenta s koronavirusom, “Među tim pacijentima samo je pet posto bilo pušača”

Mogu li nikotinski flasteri biti način da se izbjegne zaraza smrtonosnim koronavirusom?

Otkrića dolaze nakon što su istraživači u vrhunskoj pariškoj bolnici pregledali 343 pacijenta s koronavirusom, zajedno sa 139 osoba zaraženih bolešću s blažim simptomima. Otkrili su da mali broj puši u usporedbi sa stopom pušenja od oko 35 posto u francuskoj općoj populaciji.

“Među tim je pacijentima samo pet posto bilo pušača”, rekao je Zahir Amoura, koautor studije i profesor interne medicine.

Istraživanje je ponovilo slična otkrića objavljena u New England Journal of Medicine prošlog mjeseca koja sugeriraju da je 12,6 posto od 1.000 ljudi zaraženih u Kini pušača. To je znatno niža brojka od broja redovitih pušača u općoj populaciji Kine, oko 26 posto, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Teorija kaže da bi se nikotin mogao prilijepiti na stanične receptore, čime blokira ulazak virusa u stanice i širenje u tijelu, prema poznatom neurobiologu Jean-Pierre Changeuxu iz francuskog Instituta Pasteur, koji je također bio koautor studije.

Istraživači čekaju odobrenje zdravstvenih vlasti u Francuskoj za provođenje daljnjih kliničkih ispitivanja. Planiraju koristiti nikotinske flastere na zdravstvenim radnicima u pariškoj bolnici Pitie-Salpetriere – gdje je provedeno početno istraživanje – kako bi provjerili štiti li ih od zaraze virusom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *