SPLIĆANKU ‘FRAPIRALO’ KAD JE DOBILA RAČUN U KAFIĆU! Posebno ju zasmetao jedan detalj: ‘Meni je ovo gadljivo’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Otkako je Hrvatska izgubila kunu i prihvatila euro, čak je i kava postala luksuz. Kako će se Hrvati prije odreći kruha nego šalice kave, osobito sad kad je počelo lijepo vrijeme, na njoj se najviše lome koplja.

Na cijenu kave žale se svi, od građana i ugostitelja pa sve do proizvođača. Mnogi su primijetili kako su cijene kave od uvođenja eura strelovito krenule prema gore, a neki drugi opet kažu kako je omiljeni napitak poskupio i puno ranije.

Jedna Splićanka je svoje nezadovoljstvo podijelila na društvenim mrežama gdje je objavila sliku računa na kojem se vidi kako je u centru grada, na Pjaci, veliku kavu s mlijekom platila 3,20 eura iliti po starome – 24,11 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

‘Napojnica nije uključena’

Na računu je jasno istaknuto i kako napojnica nije uključena, a ljutita Splićanka je kratko i jasno poručila: “Nećeš je ni dobiti”.

Nakon njezine objave, nije dugo trebalo da se povede rasprava. Dok neki opravdavaju cijenu, s obzirom da je riječ o kafiću u centru grada, neki se protive cijenama koje su otišle u nebo.

” Meni nije jasno…Pjaca…Riva… Ne znam čemu se čudite…Za nas je to previše.. ali…doći će sad turisti”, “Bit će to i gore, Grad digao cijenu komunalija, a smanjili kapacitete i broj stolova. Tko preživi od ugostitelja, pričat će”, “U Parizu smo u običnom kvartovskom kafiću plaćali kavu s mlijekom preko 5 eura”, samo su neki od komentara objavljeni na Facebooku.

Preskupo za hrvatske plaće

“Ne kažem da kava – i generalno svo piće – po splitskim kafićima nisu postali preskupi za naše prilike (plaće), ali cijena kave od cca 2 eura na Rivi ili Pjaci je po mom mišljenju bila premala u odnosu na lokaciju. To je jednostavno tako svugdje”, bio je jedan od komentara koji brani visoku cijenu kavu.

Komentirala se i napis o napojnici pa tako u jednom komentaru piše ako ugostitelj ne može dati plaću konobarima, a kavu naplaćuje 35 kuna, neka onda svi daju otkaz.

“Meni su ovakve poruke gadljive na računima i ako isto piše iz inata neću ostavit ni lipu. Napojnica je dobra volja, poklon za ekstra uslužnost i kvalitetu konobara, a ne prošenje ‘daj babi kunu‘. Na kavu od eura ostavit ću i pola cijene za uslugu, ali na ovoliko ne, jer je napojnica itekako uključena”, napisala je jedna Splićanka na Facebooku.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (300)