SADA ZNAMO KOJI JE NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU! Od velike krize 2008. godine nikad nisu ovako dobro zarađivali

dnevno - prije 2 tjedna - link

Jedan od najboljih poslova na svijetu je trenutačno biti brodarski prijevoznik. Naime, kako navodi Bloomberg, zbog povećane potražnje za robom i poremećenih opskrbnih lanaca zbog pandemije, vozarine su trenutačno na gotovo rekordnim razinama.

Zarađuju gotovo svi: od kontejnerskih brodova preko brodova za rasute terete do  brodova koji su specijalizirani za prijevoz automobila. Lošije su prošli jedino brodari koji se bave prijevozom nafte i plina u tankerima.

Najbolje su ipak prošli kontejnerski brodovi koji npr. za prijevoz 40-stopnog kontejnera od Kine do Europe naplaćuju 500 posto više cijene godinu dana ranije. Podaci Freightosa, agencije koja prati kretanje brodskih vozarina, su pokazali da je prijevoz iz Kine do američke istočne obale još i skuplji.

Ipak, nisu svi prijevoznici sretni zbog ovakvog rasta cijena. Francuski brodar CMA CGM, treći po veličini kontejneraš u svijetu, se na čuđenje mnogih odlučio na zamrzavanje svojih vozarina na spot tržištu jer žele očuvati dugoročne odnose s klijentima.

Analitičari predviđaju da bi potez francuske kompanije mogao predstavljati problem konkurentima poput Maerska i talijansko-švicarskog MSC-a.

Osim brodova za prijevoz kontejnera, dobro prolaze i brodovi specijalizirani za automobile čije vozarine su na najvišoj su razini od 2008. godine.

Ekonomisti ističu kako će rast cijena prijevoza brodovima ostaviti trag na ukupnoj ekonomiji kroz rast inflacije.

Jedini brodarski prijevoznici koji nemaju previše razloga za slavlje su vlasnici tankera.

Naime, kako članice OPEC+ naftnog saveza i dalje ograničavaju proizvodnju nafte, trenutno postoji višak tankera što vozarine drži na rekordno niskim razinama, pa su prema izvješčću špediterske tvrtke Gibson u prvom polugodištu zabilježile najnižu zaradu u posljednja dva desetljeća.

Objava SADA ZNAMO KOJI JE NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU! Od velike krize 2008. godine nikad nisu ovako dobro zarađivali pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

covid (20)Gospodarstvo i turizam (168)