SAD zabranjuje TikTok, a Facebook i Instagram odlaze iz EU. Ili ne?

netokracija - prije 3 mjeseca - link

Tek što smo snimili epizodu podcasta u kojoj objašnjavamo što se krije iza sve glasnijih najava da bi u SAD TikTok mogao postati zabranjen, dočekale su nas najave kako bi se Facebook i Instagram mogli ugasiti u EU.

Ovo nije prvi put da se priča o zabrani TikToka u SAD-u, a bome nije ni prvi put da Facebook na zahtjeve EU da se uskladi s europskim regulativama odgovara da neće igrati po tim pravilima i da će se povući s tržišta u EU. Ni ovaj put se, međutim, neće dogoditi da će Amerikanci preko noći zabraniti korištenje TikToka, a bome se ni Meta neće samo tako odreći oko 500 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika, koliko po procjenama zajedno u EU imaju Facebook i Instagram.

Iako se na površini ova dva slučaja čine različitima, u pozadini stoji isti prijepor. A to je –  prikupljanje i čuvanje podataka građana jedne zemlje (ili zajednice zemalja u slučaju EU), u podatkovnim centrima koji su na teritoriju ili u vlasništvu tvrtki iz druge zemlje. Regulatore i političare, naime, muči što bi tim podacima, prema zakonima tih drugih zemalja, na zahtjev pristup imale i tajne službe koje bi ih mogle koristiti za špijuniranje.

Tko ima pristup podacima građana?

Zaposlenici TikToka su “špijunirali” novinare

Zvono za uzbunu oko TikToka u SAD-u se oglasilo kad su iz TikToka procurili rezultati unutarnje revizije koja je pokazala da su neki zaposlenici TikToka pristupali podacima o IP adresama (prema kojima se može odrediti lokacija) nekolicine američkih novinara.

Iako se TikTok odmah ogradio izjavama da to nije njihova uobičajena praksa, već incident nekolicine zaposlenika koji su djelovali samostalno, američke državne institucije zabranile su svojim zaposlenicima da na službenim mobitelima imaju instaliran TikTok kako Kinezi ne bi mogli pratiti lokacije političara ili javnih dužnosnika. Istu zabranu vrlo brzo donijele su i institucije EU.

Nije dugo trebalo da određeni političari počnu gurati donošenje zakona koji bi američkim vlastima omogućio jednostavno blokiranje rada određenim kineskim tehnologijama, što je dovelo do dramatičnih naslova u medijima o zabrani TikToka u SAD.

U podcastu smo se prisjetili i kako je sve završilo kad je 2020. tadašnji američki predsjednik Donald Trump najavio da će zabraniti TikTok, ali i kako je Huawei doživio to da ih blokira američka zabrana.

Rakar: Korisnici Huaweija i Googlea diljem svijeta postali su kolateralne žrtve borbe Kine i SAD-a

Trakavica zvana EU vs američki digitalni proizvodi

Što se Metinih aplikacija tiče, u pitanju je prijepor između EU i SAD o prijenosu podataka koji traje otkad je 2018. stupila na snagu Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koji SAD – zbog njihovog opuštenijeg pristupa prikupljanju i korištenju podataka – tretira kao rizičnu zemlju:

  • američki digitalni servisi potpisali su s EU takozvani Štit privatnosti, u kojem su naveli koje dodatne korake poduzimaju kako bi osigurali adekvatnu zaštitu podataka građana EU;
  • presudom u tužbi Schrems II, kojom je aktivist Max Schrems tužio europsko sjedište Facebooka za slanje njegovih privatnih podataka u podatkovne centre u Americi, taj je Štit privatnosti srušen i proglašen nedostatnim;
  • američke tvrtke rupu su pronašle u tzv. Standardnim ugovornim klauzulama kojima su američke tvrtke trebale definirati što čine kako bi prijenos podataka bio legalan;
  • i te su klauzule proglašene nedostatnima, posebno u slučaju Facebooka i Googlea, što je bio povod za daljnje tužbe aktivista za zaštitu podataka. SAD i EU počeli su pregovarati oko novog pravnog okvira kojim bi se regulirao prijenos podataka.

Nove Metine najave kako će građani EU ostati bez Facebooka i Instagrama izazvala je izjava voditeljice irskog regulatora za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon u kojoj kaže da će to tijelo “vrlo vjerojatno” tijekom travnja donijeti odluku koja potvrđuje nelegalnost tih klauzula. A kako novi pravni okvir kojim SAD i EU reguliraju prijenos podataka sigurno neće stupiti na snagu prije srpnja, nitko ne zna što bi se trebalo dogoditi u tom limbu.

O svemu tome kolega Marin Pavelić i ja raspravljamo u ovoj epizodi podcasta, a za mišljenje smo pitali i Ninu Skočak koja je aktivna tiktokerica, ali i zaposlenica SAPEA-e, nezavisnog savjetnog tijela Europske komisije koja je, kaže, primijetila da su komunikacijske agencije koje rade s EU odlučile prestati angažirati tiktokere za neke kampanje.

Sve epizode Netokracija Podcasta pronađite na bilo kojoj aplikaciji za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta, Deezera i Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode u ovoj sezoni!

pročitaj cijeli članak

Društvene mreže (64)eu (148)Facebook (8)Instagram (31)sad (133)tiktok (27)