Ruska fregata “Admiral Gorškov” ispaljuje stroboskopski snop od kojeg protivnik halucinira i osjeća mučninu

monitor - prije 7 dana - link

Ruska fregata Admiral Gorškov

Ruska fregata “Admiral Gorškov” sudjelovat će od sredine do kraja veljače u vježbama s kineskom i južnoafričkom ratnom mornaricom u vodama Indijskog oceana nedaleko od južnoafričke luke Durban. Nije isključeno da tijekom vježbi ispali pokoji hipersonični krstareći projektil Cirkon. Posadu čini 210 časnika i mornara. Plovilo je dužine 135 i širine 15, a gaz mu je 4,5 metara. Istisnina pak iznosi 4550 tona pri punom opterećenju. No ono što je najzanimljivije jest njegovo naoružanje:

  • Vertikalni lansirni sustav (VLS) za kombinaciju: krstarećih projektila Kalibr-NK za kopneni napad dometa 2500 kilometara, protubrodskih projektila P-800 Oniks dometa 300 do 500 kilometara, hipersoničnih protubrodskih i kopnenih raketa Cirkon dometa najmanje 500 kilometara i protupodmorničkih raketa 91RTE2
  • VLS za 32 rakete protuzračne obrane srednjeg dometa (40 do 120 km), s preciznošću udara od 90 %, namijenjene obrani od preciznih napada.
  • Dva četverostruka lansera torpeda kalibra 330 milimetara za torpeda Paket-NK koji mogu djelovati i na neprijateljske podmornice i na nadolazeća torpeda.
  • Top A-192M kalibra 130 milimetara s brzinom paljbe od 45 metaka u minuti; može se koristiti za gađanje površinskih ciljeva  i za bombardiranje kopna.
  • Elektrooptički sustav 5P-42 Filin koji ispaljuje snop sličan stroboskopu koji utječe na vid neprijateljskih vojnika, otežavajući im nišanjenje noću. Tijekom testiranja volonteri su prijavili da imaju problema s nišanjenjem jer nisu mogli vidjeti metu, a polovica ih je rekla da su osjećali vrtoglavicu, mučninu i dezorijentaciju. Oko 20 posto dragovoljaca izjavilo je da su doživjeli halucinacije.
  • “Admiral Gorškov” naoružan je i najnovijim protupodmorničkim raketama Otvet. Na plovilu se nalazi i hangar u koji stane helikopter tipa Ka-27 naoružan s dva torpeda i nekoliko dubinskih bombi. Tportal

Ruska fregata “Admiral Gorškov” ispaljuje stroboskopski snop od kojeg protivnik halucinira i osjeća mučninuMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1354)Politika (757)rat u Ukrajini (370)Svijet (1496)