Roditelji blizanaca iz Rijeke pisali HZZO-u i Plenkoviću: ‘Recite, gdje da to nabavimo okvire za naočale za 20 kuna?’

novilist - prije 3 mjeseca - link

ZAGREB – Roditelji djece s teškoćama vida, koji su prema današnjim pravilnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) osuđeni plaćati visoke cijene naočala iz vlastitog džepa jer zdravstvena blagajna pokriva tek zanemariv dio cijene tog pomagala, obratili su se ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću i premijeru Plenkoviću sa zahtjevom da se cijena naočala za djecu u većoj mjeri financira o trošku HZZO-a.

– Imamo 18 mjeseci, blizanci smo, prijevremeno rođeni, što donosi sa sobom niz zdravstvenih problema. Većine smo se riješili do prve godine života, ostalo nam je samo riješiti se strabizma i velike dioptrije uz nadu da nećemo izgubiti vid. Ne samo da ćemo se boriti da ne izgubimo vid, borit ćemo se uz pomoć mame i tate da ga u potpunosti korigiramo, stoji u pismu što su ga na adresu Direkcije HZZO-a i Vlade uputili roditelji blizanaca Lukasa i Leona Čordaševa iz Rijeke.

Sačinjen prijedlog

– Ovim putem se želimo zahvaliti na velikodušnoj donaciji HZZO-a za naočale. Dobili smo čitave 83 kune, a naočale su naši roditelji platili gotovo 600 kuna po paru. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju tvrdi da HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu djece do 18. godine života. Nama je HZZO financirao okvire s 20 kuna po paru, pa u ime svojih roditelja pitamo gdje se mogu nabaviti okviri po toj cijeni? Mama i tata ih nisu uspjeli naći jer u svega nekoliko optika u Rijeci koje uopće imaju okvire za malu djecu, cijena je bila između 450 do 500 kuna po okviru, navodi se u pismu koje potpisuje majka blizanaca, riječka političarka Ivona Milinović.

Slonjšak: Pomagala moraju biti kvalitetna i dostupna

 

Zahtjeve roditelja blizanaca i inicijativu Udruge »OKO« da dječaci ostvare pravo na adekvatno pomagalo podržala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

– Pomagala moraju biti kvalitetna i dostupna neovisno o vrsti oštećenja, od najranije dobi kada je još moguće utjecati na daljnji tijek bolesti, ali i od kada se uči i o osamostaljivanju što je kasnije važno za neovisan život. Česte su situacije da roditelji ako žele da dijete ima kvalitetnije pomagalo koje olakšava život djetetu moraju iz vlastitih sredstava pomagalo financirati, upozorava Slonjšak i apelira na institucije da shvate ozbiljnost situacije i pomagala učine dostupnijima djeci.

– Svjesni ste koliko se često moraju kupovati nove naočale. Kako da to osiguraju roditelji u Hrvatskoj s prosječnom plaćom? I zašto to moraju osigurati roditelji ako imamo zakon koji kaže da se takva pomagala financiraju u cijelosti o trošku HZZO-a, pitaju se roditelji iz Rijeke, upozoravajući u pismu da im je želja odgojiti djecu koja će graditi Hrvatsku, a ne biti na teret socijalnoj skrbi jer zbog problema s vidom neće moći raditi. Pozivaju HZZO da promijeni iznose subvencija koje pokriva zdravstveno osiguranje, ili će – kako najavljuju – podnijeti tužbu Europskom sudu pravde.
U njihovom zahtjevu podržala ih je Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju Oko, koja je Direkciji HZZO-a uputila prijedlog po kojem bi sudjelovanje HZZO-a u cijeni naočala bilo daleko veće od onog koje je djeci osigurano danas: do iznosa dioptrije od (+/-) 2, subvencija bi se povećala na 25 posto cijene stakala koje propiše doktor medicine specijalist, do iznosa dioptrije od (+/-) 5, subvencija bi iznosila 50 posto cijene stakala, odnosno kontaktnih leća koje propiše specijalist, do iznosa dioptrije od (+/-) 7, subvencija bi iznosila 75 posto cijene stakala ili kontaktnih leća koje propiše specijalist, a subvencija za cijenu okvira bi iznosila 3.500 kuna. Za dioptriju iznosa većeg od (+/-) 7, subvencija bi iznosila 100 posto cijene stakala ili kontaktnih leća koje propiše specijalist, a subvencija za cijenu okvira bi iznosila minimalno 500 kuna. U slučaju djece s teškoćama u razvoju, primjenjivala bi se 100-postotna subvencija, kao i za osobe sa 100-postotnim invaliditetom.

Robusni okviri

– U slučaju većih dioptrija, samo određeni okviri mogu podnijeti težinu i debljinu stakla. U slučaju djece s teškoćama u razvoju ti okviri moraju biti robusni kako bi izdržali razne životne situacije – bacanje okvira, nepažljivo skidanje, igru, terapiju, podsjeća uz svom dopisu HZZO-a predsjednica Udruge Nada Bjelčić. Kako smo već pisali u našem listu, udruga Oko tražila je još 2017. godine od HZZO-a da pokrije veći udio cijene okvira i leća za dječje naočale, ali bez rezultata. Iz HZZO-a su na pritužbe roditelja odgovorili da djeca do 18 godina nemaju obvezu sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, već da ih u cijelosti ostvaruju na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Objava Roditelji blizanaca iz Rijeke pisali HZZO-u i Plenkoviću: ‘Recite, gdje da to nabavimo okvire za naočale za 20 kuna?’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (179)djeca (53)Hrvatska (2378)HZZO (12)rijeka (130)roditelji (6)