RIMAC ISKRENO PROGOVORIO O NAJTEŽIM BORBAMA! ‘Bilo je ‘kakva Hrvatska?’, nisu nas htjeli ni pogledati’, poslao poruku mladim poduzetnicima

dnevno - prije 1 tjedan - link

Mate Rimac, hrvatski inovator i poduzetnik te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili govorio je o stanju u hrvatskom gospodarstvu, tehnološkom sektoru i interesima investitora.

Kaže, kada gledamo Hrvatsku danas i prije 15 godina kada je pokretao tvrtku, teško je povući usporedbu.

“Prije investitori nisu htjeli ni pogledati tvrtku koja je u Hrvatskoj. Danas prikupiti novce za hrvatski investicijski fond je sasvim druga priča. Prije je bilo “kakva Hrvatska?”, a danas je to zemlja u kojoj su Infobip, Rimac i druge firme. Već ima puno uspješnih priča, imamo i ljude koji su prodali svoje tvrtke značajnim poduzećima npr. Google je kupio Photomath Damira Sabola”, kazao je Mate Rimac u razgovoru za program HTV-a.

Rimac: U početku nisam mogao pronaći investitore

Smatra da idemo u pravom smjeru te da imamo nevjerojatno dobre tehnološke tvrtke, što ne znali da ih ne može biti 10 puta više.

Dodaje, cilj mu je da idemo više putem Izraela s većom baziranosti na tehnološki sektor jer to donosi novac, ulaganja i radna mjesta. Također, ističe neke prednosti poslovanja u Hrvatskoj.

“U Engleskoj je nemoguća misija dobiti bankovni račun za tvrtku. Kod nas su neke stvari puno bolje nego vani. Mislim da je kod nas najveći problem bio nedostatak kapitala, nije bilo novca. To je meni bio problem u početku, nisam mogao privući investitore”, rekao je Rimac i naglasio da je danas to sasvim druga priča.

‘Biti u Hrvatskoj više nije nedostatak’

Primjerice, njegovi su najveći investitori Nijemci, Japanci, Koreanci i Amerikanci. Napominje, biti u Hrvatskoj više nije nedostatak.

“Imamo više ‘unicorna’, firmi koje vrijede više od milijardu, po glavi stanovnika nego većina europskih zemalja, mislim da smo drugi u Europi nakon Estonije. Puno veće zemlje kao što su Italija ili Poljska donedavno nisu imale niti jednu takvu tvrtku”, rekao je Rimac koji smatra, nastave li se stvari razvijati u ovom smjeru, Hrvatska se za nekoliko godina može etablirati poput Estonije ili Izraela.

“Znam jednog Amerikanca koji je prije par godina izlistao na burzu svoju tvrtku za preko milijardu dolara, neki dan mi se javio i rekao da je prodao svoje udjele i da dolazi u Hrvatsku. Nema veze s Hrvatskom, ali je fasciniran tim eko sustavom koji smo izgradili, a pod tim mislim na tehnološku zajednicu gdje se svi znaju, poštuju i podržavaju. To je možda i najvažnija stvar, jer u toj zajednici nema ljubomore ili zloće, stvarno gledamo kako nesebično pomagati jedni drugima”, rekao je Rimac.

Poruka poduzetnicima: Ne gledajte lokalno i ne držite sve za sebe

Poslao je i poruku mladim poduzetnicima.

“Najvažnije je ne gledati lokalno. Hrvatska je malo tržište. Odlična lokacija za graditi tvrtku, ali globalnu tvrtku. Najgore što možeš napraviti je probati nešto u Hrvatskoj napraviti, za Hrvatsku, što negdje drugdje funkcionira jer smo toliko mali. Fokusirati se radije na Europu, svjetsko tržište. Gledajte globalno, a ne lokalno”, poručio je i prenio još jednu važnu poruku – ne treba se bojati pokazati i dijeliti svoju ideju drugima.

“Ne pokušavati zadržati 100 posto tvrtke, imati partnere i investitore, dijeliti sa zaposlenicima i ljudima oko sebe”, zaključio je.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (283)