Riječani o uvođenju eura: ‘Talijani jako žale za lirom, kao što ćemo i mi za kunom žaliti, a cente malo tko vraća’

novilist - prije 3 mjeseca - link

Pitali smo građane boje li se kaosa ili vjeruju da će sve proteći glatko, boje li se zaokruživanja cijena, je li im žao kune, te vjeruju li u euro i eurozonu.

Slobodanka Gavrilovska: S eurom lakše i pristupačnije

Slobodanka Gavrilovska iz Rijeke rekla je da ne zna što će biti, a ono što dođe će, kaže, prihvatiti.

– Pretpostavljam da će biti pristupačnije. Imam djecu i nećake u Njemačkoj, pa će mi biti lakše komunicirati s njima. O inflaciji i rastu cijena nisam previše razmišljala, rekla je Gavrilovska.

Slobodanka Gavrilovska

Karmen Ventin: Vjerujem samo u dolar

Karmen Ventin iz Rijeke kaže da se ne boji, ali zna da će morati malo pripaziti.

– Ne bojim se. Uostalom, ja sam generacija koja je prelazila i s dinara na kunu… Mislim da ćemo se malo više morati koncentrirati na prilagodbu oko eura, i to je to. Morat ćemo malo više paziti kako trošimo. Bit će teže vizualizirati jer su manje novčane jedinice. Više ćemo nositi kovanica. Za sebe znam da ću se morati malo više koncentrirati na sve to. To što gubimo monetarnu suverenost i kunu, u jednu ruku mi je žao, a u jednu nije: tu sam »50 naprama 50«. Prilagodit ćemo se. Žao mi je opet, jer se sjećam i kad se kuna uvodila, prvih kuna kada su bile… A što se tiče eura, po tome sam »i da i ne«. U biti ne vjerujem baš u euro, ni u eurozonu. Vjerujem samo u stabilnost dolara, kao jedine monete koja je stabilna i možda jedine monete koja vlada svijetom. Gubitkom dolara kao monete, ne znam bi li uopće monetarni sustav postojao, odnosno opstao, rezonira Ventin.

Karmen Ventin
Foto Marko Gracin

Igor Žanko: Suluda pravila za poduzetnike

Igor Žanko iz Rijeke misli da je uvođenje eura dobra stvar.

– O euru mislim dobro, samo mislim da nije baš taj prelazak odrađen pametno, zato što dva tjedna imamo prilagodbu da mi poduzetnici, ako radimo s eurima, moramo primati kune i vraćati eure. To je totalno suludo. Drugo, da moramo iskazivati cijene u kunama još sljedećih godinu dana – čemu to?! Ok bi bilo mjesec dana ili malo više, ali godinu dana je totalno nelogično i suludo. Tako da mislim da je euro super i da će donijeti puno benefita, ali s druge strane je taj prelazak s kune na euro odrađen jako loše i bespotrebno je zakompliciran. Moglo se puno jednostavnije i efikasnije. Što se samog eura tiče, mislim da kroz mjesec dana nećemo uopće više imati osjećaj da smo ikad plaćali kunama. Kune mi nije žao, nimalo. I što se turizma u Rijeci primjerice tiče, bit će sigurno bolje da imamo euro, no opet, ni sada turistima nije problem plaćati jer ionako već 90 posto stranaca u gradu plaća karticama, ističe Žanko.

Igor Žanko

Željko Ikić: Euro nam donosi dobrobit

Željko Ikić iz Rijeke također misli da će biti bolje s eurom.

– Ne smatram da će biti loše, naprotiv, smatram da će hrvatski građani svakako imati benefit od ulaska u eurozonu, pogotovo ulaska u Schengen. Znači, uvođenje eura po meni samo može donijeti dobrobit za hrvatske građane, zbog ujednačenosti i pravnih propisa, i inače pravne sigurnosti i svega drugoga. Što se tiče cijena, kao i svaki građanin, doživio sam neugodno iznenađenje zbog inflacije, ali ona se desila u cijelom svijetu, Europi, i sad ta recesija nije po meni objektivno postavljena: za neke stvari može se desiti i može biti, a za druge nije bilo potrebe za tolikom inflacijom. No, euro nema veze s tim, tako se poklopilo da mi sada uvodimo euro, a to je proces koji paralelno teče. Sjećam se kada je Italija 2002. ulazila u eurozonu, jer sam radio tamo, da im je sve poskupjelo 15 do 20 posto. Uvođenje eura se stvarno odrazilo na poskupljenja. No, sada je inflacija već prisutna, i vjerojatno će sve dodatno poskupjeti zbog toga, ali samim uvođenjem eura mislim da neće biti toliki skok cijena u odnosu na Italiju u ono vrijeme. Onda uopće nije bila inflacija, pa su možda to malo iskoristili, a sada će se eventualno povećanje utopiti u ovoj velikoj inflaciji i manje osjetiti, ističe Ikić.

Željko Ikić

Nedjeljko Mataija: Sve će nam poskupjeti

Nedjeljko Mataija očekuje poskupljenja, u skladu s onim što se svojevremeno dogodilo u Italiji.

– Bit će mi sad jako jednostavno jer godinama živim s eurom, radim u Italiji. Talijani jako žale za lirom, kao što ćemo i mi za kunom žaliti. Žale jer im je sve poskupjelo od kad je uveden euro, a tako će biti i kod nas. Već sad se da primijetiti da se cijene štimaju da se prilagode euru. Već je poskupjelo, a i još će, sigurno. U Italiji je to sad naravno već stara stvar, zaboravljena. Već im je normalno živjeti s eurom, ali dosta njih još uvijek žali. Recimo, kod njih onaj sitniš, centi, više skoro da nisu ni u optjecaju, jer malo tko vam to više vrati, niti ima za vratiti. Slabo su znači u optjecaju te sitne, te »žute«, kako oni kažu. Ja sam se već priviknuo, tako da mi više to ne predstavlja nešto. Sad sam u mirovini i stalno sam tu, pa ćemo vidjeti kako će to ići kod nas, opisuje Mataija.

Nedjeljko Mataija

Objava Riječani o uvođenju eura: ‘Talijani jako žale za lirom, kao što ćemo i mi za kunom žaliti, a cente malo tko vraća’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Anketa (16)euro (101)građani (10)Hrvatska (2359)kuna (26)Novosti (654)rijeka (151)