RIJEČANE JUTROS PROBUDILE SIRENE! Počela akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

dnevno - prije 2 tjedna - link

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Stožer Civilne zaštite Grada Rijeke najavio je da će se minu plovilom prevesti na određenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života što je podrazumijevalo da se iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuira oko 500 stanara, kojih je manji dio smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Još je u subotu s parkirališta u zoni opasnosti organizirano premještanje parkiranih vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu”, u kojoj je preporučeno da ljudi ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2410)Vijesti (12401)