Prošao plan za proširenje Dječjeg vrtića Hlojkica u Delnicama, iz Nacionalnog plana stiže 3,7 milijuna

novilist - prije 3 mjeseca - link

DELNICE – U lijepe vijesti koje najčešće obilježavaju kraj godine, idealno se za Delničane – nakon nedavno potpisanog predugovora o izgradnji zgrade tzv. POS-ovih stanova – uklapa i vijest da je kandidatura Grada Delnica za sredstva vezana uz projekt proširenja Dječjeg vrtića Hlojkica bila uspješna! Drugim riječima, iz državnih je izvora – i to iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – Delnicama obećano 3,7 milijuna kuna, govori gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i pojašnjava:

– Dobili smo maksimum od onog koliko smo mogli tražiti i to nas čini sretnim te istodobno znači da krećemo u nastavak sređivanja financijske konstrukcije, odnosno osiguranja ostatka sredstava do potrebnih oko 9 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni radovi proširenja vrtićkog prostora. Tu preostalu svotu tražit ćemo iz svih mogućih dostupnih izvora (županija, država, EU), ali i iz sredstava vlastitog proračuna, odnosno ako bude potrebno kroz podizanje kredita.

Ono što nas dalje očekuje je proces tzv. javne nabave, odnosno raspisivanje natječaja za izvođača radova. Ukoliko tu sve bude kako treba, nadam se da bismo možda već ovog ljeta mogli početi s radovima. Proširenjem ćemo osigurati nove tri prostorije za smještaj i rad nove tri vrtićke skupine. Prema državnom standardu u jednoj vrtićkoj skupini može biti do 25-ero djece, a u jasličkoj do trinaestero djece, što znači da ćemo imati mjesta za još 75 polaznika dječjih vrtića, što će uglavnom zadovoljiti sve potrebe Delnica, mada treba reći da u vrtić još uvijek ne upisujemo djecu do jedne godine starosti.

To znači i nova zapošljavanja koja će, logično, ići na teret gradske samouprave. No, to su, rekla bih, slatka i svima nama draga ulaganja, a imamo i obećanje države koja planira pomoć vrtićima na područjima do šeste kategorije indeksa razvijenosti. U našem slučaju to bi značilo da će nam oni sufinancirati dio troškova plaća uposlenika Dječjeg vrtića, kao što su nam i ove godine već pripomogli s 412.000 kuna namijenjenih plaćama zaposlenika u vrtiću – rekla je gradonačelnica.

– Od 24 prijavljena projekta, ove smo godine uspješno kandidirali njih 16. Na četiri smo odbijeni, a za četiri još čekamo rezultate pa je moguće da će nam prosjek uspješnosti kandidature biti još i veći od trenutačnih 75 posto. To je odlično, mada i pomalo “problematično”. Naime, gotovo svaka od tih kandidatura znači da ćemo morati tražiti sredstva jer dio sredstava za realizaciju moramo i sami osigurati. Naravno da to u sadašnjim proračunskim uvjetima nije nimalo lako, ali odustati nećemo jer je to jedan od načina kojima bitno možemo pridonijeti razvoju naše sredine – rekla je Katarina Mihelčić.

 

Objava Prošao plan za proširenje Dječjeg vrtića Hlojkica u Delnicama, iz Nacionalnog plana stiže 3,7 milijuna pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Delnice (4)Gorski Kotar (21)