Propustite ovaj komet i morat ćete čekati 50.000 godina

novilist - prije 3 mjeseca - link

Svijetli zeleni komet trebao bi proletjeti pokraj Zemlje po prvi put u 50.000 godina, a u blizini našeg planeta mogao bi ostati oko mjesec dana, javlja BBC.

Dužnosnici NASA-e rekli su da je ledeni posjetitelj prvi put uočen u ožujku 2022. dok je bio unutar orbite Jupitera.

Stanovnici sjeverne hemisfere od četvrtka ga mogu vidjeti kroz dalekozor kao mali zeleni sjaj. Najbliže Zemlji bit će 2. veljače, rekli su znanstvenici.

“Kometi su notorno nepredvidljivi, ali ako ovaj nastavi svoj trenutni trend svjetline, bit će ga lako uočiti”, objavila je NASA na svom blogu ranije ovog mjeseca.

“Zaista je moguće da komet postane vidljiv golim okom pod tamnim nebom”

Ledeno nebesko tijelo – službeno nazvano nazvano C/2022 E3 (ZTF), prema NASA-i – najbliže se približava Suncu 12. siječnja prije nego što se najbliže približi Zemlji 2. veljače.

U tom će trenutku biti samo oko 42 milijuna kilometara udaljen od našeg planeta, prema Planetarnom društvu.

“Ovo je ponizno iskustvo”

Umirovljeni srednjoškolski profesor znanosti i astrofotograf Dan Bartlett snimao je slike kometa iz svoje kolibe u blizini Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji i gledanje u nebo naziva “poniznim” iskustvom.

“Kažem vam – dalekozor, mračno mjesto – vidjet ćete nešto. Dovedite prijatelje i svi ćete vidjeti nešto za cijeli život”, rekao je gospodin Bartlett za BBC.

On drži dva “prilično impresivna dalekozora” na svom trijemu u June Lakeu, a vedre noći i tamno nebo omogućuju mu snimanje impresivnih fotografija.

“Kad god oko sebe imate jezerski sustav ili oceanski sustav, to uzrokuje glatkiji protok zraka. Glatkiji protok zraka znači da zvijezde ne svjetlucaju toliko pa dobijete više detalja”, objasnio je.

Dramatičan rep kometa

Promatračima na sjevernoj hemisferi bez teleskopa, komet će izgledati kao “slaba, zelenkasta mrlja na nebu”, dok oni s teleskopom mogu vidjeti dramatičan rep kometa, priopćilo je Planetarno društvo.

Svijetli zeleni sjaj bit će vidljiv promatračima na sjevernoj hemisferi na jutarnjem nebu dok se komet kreće prema sjeverozapadu tijekom mjeseca siječnja. Oni na južnoj hemisferi moći će ga uočiti u veljači, rekla je NASA.

Ne očekuje se da će komet biti toliki “spektakl” kao što je to 2020. bio komet NEOWISE – najsjajniji komet vidljiv sa sjeverne hemisfere od 1997., rekla je NASA.

Ali to je još uvijek “sjajna prilika da se osobno povežete s ledenim posjetiteljem iz udaljenog vanjskog Sunčevog sustava”, rekla je NASA.

Kometu treba oko 50.000 godina da obiđe Sunce, tako da će se “prilika vidjeti samo jednom u životu”, priopćilo je Planetary Society.

Objava Propustite ovaj komet i morat ćete čekati 50.000 godina pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Novosti (637)svemir (14)Svijet (1432)