Projekt Zagrebačke županije hrvatski je kandidat za “Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2023.”

zagrebancija - prije 3 mjeseca - link

Europska nagrada za promicanje poduzetništva dodjeljuje se od 2006. godine te se njome potiče izvrsnost malog poduzetništva na naconalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije: Projekt Zagrebačke županije je nominiran za europsku nagradu time što je postao nacionalni pobjednik u kategoriji podupiranje održive tranzicije. Sama nagrada dodijelit će se u studenom ove godine u Španjolskoj. Ta nagrada dodjeljuje se kako bi promovirala poduzetništvo, zapošljavanje i ostanak stanovništva u sredinama u kojima to stanovništvo živi. Upravo zato mi mislimo i znamo da je naš projekt distributivnog centra objedinio sve to. Kada je Zagrebačka županija osnivala ovaj distributivni centar upravo je s proizvođačima razgovarala o njihovim potrebama te su rekli da je za njihovu konkurentnost i opstanak na tržištu, daljini rad najvažniji ovakav centar s hladnjačama kako bi mogli kroz cijelu godinu plasirati svoje proizvode u velike trgovačke lance a samim time postizati i bolje cijene za svoje proizvode. Dakle ovo je centar koji nije u vlasništvu trgovaca i neće biti. Centru profit nije osnova, već to da pojedinci imaju hladnjače kako bi mogli svoje proizvode skladištiti.”

Ukupna vrijednost distributivnog centra je 39 mil. od čega su 23 mil. bespovratna sredstva EU.

Hrvoje Bunjevac, direktor distributivnog centra:Iznimno sam ponosan što je projekt distributivnog centra za voće i povrće kandidat za ovu prestižnu nagradu i zahvalan sam našem osnivaču Zagrebačkoj županiji koja nas cijelo ovo vrijeme prati i omogućuje da ostvarimo svoj cilj a to je da omogućimo opstanak i razvoj domaće proizvodnje voća i povrća a to se posebno odnosi na mala obiteljska gospodarstva koja bez ovakvog centra i infrastrukture nemaju šanse na ovakvom tržištu koje je iznimno konkurentno i ulaskom na europsko u EU podložno konkurenciji EU. Sama činjenica da je naš centar konstantno ispunio svoje kapacitete dovoljno govori o interesu i potrebi takvog centra naših proizvođača. “

Nemogućnost skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni te plasman proizvoda tijekom cijele godine u velike trgovačke lance bili su izazovi s kojima su se nosili mali poljoprivredni proizvođači.

Niko Gazić, proizvođač jabuka: “Proizvodim jabuke u Dugom Selu oko 100 tona godišnje, i spadam u grupu malih proizvođača. Iz tog sam razloga sretan što sam pronašao distributivni centar da mogu tu svoje proizvode skladištiti a isto tako i sortirati i plasirati na tržište kroz cijelu godinu jer dosadašnja praksa proizvođača je bila da veletrgovcima prodaju direktno s voćnjaka, i tada je cijena vrlo mala. Ove godine nudi se 50 centi za kilogram prve klase, a sve teže je proizvesti takvu robu više od 90% na voćnjaku, pa kada imate nekakvu robu 70% prve klase i 30% druge a da ne spominjem industrijsku jabuku koja nas prati, tako da udio prve klase iz godine u godinu opada. Zato smo sretni da možemo ovdje skladištiti, a da ne moramo te jabuke po jeftinoj cijeni dati sa voćnjaka, jer u prosjeku bi dobili 35 centi jer je sve teže proizvesti više od 90% prve klase. “

Zahvaljujući najsuvremenijim uvjetima skladištenja djeca u školama i stanovnici jedu zdravo i domaće tijekom cijele godine s naglaskom na ekološke proizvode. OPG- ovi opstaju, mladi ostaju na selu, nova radna mjesta se otvaraju, a okoliš se čuva. Inicijativa je inspirativna što dokazuje interes drugih županija u RH za implementacijom ovog projekta. Dugoročni pozitivan učinak ove inicijative očituje se na primjeru dobre prakse te povećanju konkurentnosti malog poljoprivrednika.

 

Objava Projekt Zagrebačke županije hrvatski je kandidat za “Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2023.” pojavila se prvi puta na Zagrebancija.

pročitaj cijeli članak

KROZ ZAGREBAČKU ŽUPANIJU (9)Županija (76)