Probudio se najveći vulkan na svijetu: Mauna Loa eruptirao nakon gotovo 40 godina, tlo se odjednom počelo strahovito tresti

riportal - prije 2 mjeseca - link

Znanstvenici su pozivali na oprez zbog nedavnih učestalih potresa na vrhu vulkana, koji je posljednji put eruptirao prije 38 godina

Mauna Loa na Havajima, najveći aktivni vulkan na svijetu, počeo je eruptirati u nedjelju navečer, što je dovelo do ”kiše” vulkanskog pepela i krhotina u blizini – objavio je Američki geološki zavod (USGS). Rano jutros potoci lave zadržali su se unutar vulkana i zasad ne prijete obližnjim naseljima, javlja AP.

“Tokovi lave u području vrha vulkana vidljivi su iz Kailua-Kona. Trenutačno nema naznaka bilo kakvog izlaska erupcije u zonu rascjepa”, stoji u priopćenju Opservatorija za vulkane na Havajima. Zona rascjepa je mjesto gdje se vulkanska planina razdvaja i gdje je stijena napuknuta i relativno slaba pa je magmi lakše izaći. Nemoguće je predvidjeti koliko dugo će vulkan eruptirati i može li izazvati izljev lave prema naseljenim područjima otoka.

Tijekom erupcije 1950. lava je tekla 24 kilometra daleko

Mauna Loa eruptirao je prvi put u gotovo četiri desetljeća. Znanstvenici su pozivali na oprez zbog nedavnih učestalih potresa na vrhu vulkana, koji je posljednji put eruptirao 1984. godine.

Mauna Loa je jedan od pet vulkana koji zajedno čine Veliki otok Havaja, najjužniji otok u havajskom arhipelagu. Mauna Loa visoka je 4169 metara i mnogo je veći od susjednog vulkana Kilauea, koji je eruptirao 2018. godine i uništio 700 kuća. Padine Mauna Loe strmije su nego padine Kilauea pa kad eruptira, lava iz tog vulkana može teći mnogo brže. Tijekom erupcije 1950. godine, lava iz Mauna Loe je doprla čak 24 kilometra daleko za manje od tri sata, prenosi net.hr.

The post Probudio se najveći vulkan na svijetu: Mauna Loa eruptirao nakon gotovo 40 godina, tlo se odjednom počelo strahovito tresti appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (231)