Policija u Berlinu okrenula ‘ploču’ i objavila: strani državljani odgovorni za većinu nasilja na Novu Godinu

narod - prije 3 mjeseca - link

Gotovo 70 posto uhićenih muškaraca koji su divljali u novogodišnjoj noći u Berlinu nema njemačko državljanstvo, čak njih 100 od 145. Postavlja se i pitanje za preostalih 45 koji imaju njemačko državljanstvo koje su nacionalnosti, ali policija taj podatak nije objavila.

Do sada se u Njemačkoj, većinom zbog tzv. političke korektnosti, nisu objavljivale ovakve brojke. Očito da je pritisak javnosti bio toliko velik da je policija prvi puta objavila državljanstva osoba koje su nasilno i neljudski napadale kola hitne pomoći, vatrogasce i policajce koji su pomagali ozlijeđenima, kao i obične građane na ulicama Berlina.

U novogodišnjoj noći su berlinski vatrogasci prijavili 38 slučajeva napada na njih, među njima 14 takvih kod kojih su vatrogasci “navučeni u zasjedu”, a onda napadnuti pirotehničkim sredstvima ili su na njih bacane boce i kamenje, piše jutarnji.hr

Zastrašujuće kamenovanje djelatnika Hitne pomoći:

Strani državljani su bili većina nasilnika

U vezi s nasiljem u novogodišnjoj noći policija je uhitila 145 osoba, uglavnom muškaraca. Po prvi put je objavljena i njihova nacionalna pripadnost. Prema službenim informacijama, nasilnici imaju 18 različitih državljanstava. Većina njih (100) nema njemačku putovnicu. Od uhićenih najviše su stranci bez njemačkog državljanstva slijedeći: 27 državljana Afganistana i 21 državljanin Sirije. Svi osumnjičeni su u međuvremenu pušteni iz pritvora.

Razmjeri agresije prema ljudima koji su išli spašavati druge ljude potpuno su neočekivani, izjavio je glasnogovornik Vatrogasaca Berlina Thomas Kirstein za radio-televizijsku postaju RBB. Policija je priopćila da je ozlijeđeno 18 policajaca.

Berlinski vatrogasci su priopćili da su “šokirani i tužni” zbog tih slučajeva koji nameću pitanje, što se krije iza očitog povećanja nasilja prema ljudima koji se brinu za sigurnost i pomažu drugima i zašto su upravo oni postali cilj napada?

Izgleda da je konstantna činjenica da većinu nasilnih napada na policajce i spasilačke ekipe čine mladi muškarci, kaže Alfred Gebert, profesor psihologije i sociologije na Visokoj školi za javnu upravu u Münsteru.

Palež, nasilje i destrukcija na ulicama Berlina:

“Respekt prema osobama u uniformama je dramatično opao, prije svega kod mladih muškaraca između 20 i 29 godina”, kaže Gebert u razgovoru za DW. “Oni se napiju i hoće se pokazati jakim pred svojim prijateljima, većinom kroz uvrede, a ja mislim da je tu propust da se mlade ljude u školi nauči respektu – a nedostaju i konsekvencije za nasilnike.”

I Rafael Behr smatra da je nasilje dio pokazivanja neke vrste muškosti. “To sigurno ima veze s time kako mladi ljudi žele da ih se vidi u javnosti, a tu se često radi o pokazivanju snage.”

 

Objava Policija u Berlinu okrenula ‘ploču’ i objavila: strani državljani odgovorni za većinu nasilja na Novu Godinu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (180)Možda ste propustili (105)nasilje (8)Nova godina (25)