Počelo je dvojno iskazivanje cijena! Što to znači za internetske trgovine?

netokracija - prije 3 mjeseca - link

Ušli smo u četvrti kvartal 2022. godine i dobro znamo što to znači… dvostruki prikaz cijena… is coming. Obveza dvojnog iskazivanja cijena bit će na snazi u razdoblju od četiri mjeseca prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura, točnije, obveza dvojnog iskazivanja primjenjivat će se od danas, 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.

Nas zanima koliko je cijeli taj proces uopće bio kompleksan jer laici vole reći: “Pa što, samo dodaj još jedan broj”, hoće li UX dizajnere obliti znoj, što napraviti kada prođe period dvojnog prikazivanja cijena i koji su savjeti za web shopove?

Kako bi dobili odgovore na ova pitanja razgovarali smo s Blagicom Ampovom, Product Managericom u Neuralabu, ali i Irenom Rašetom, kreativnom direktoricom Kavanture, koja nam je prenijela svoja iskustva

Zvučni jednostavno, ali je zapravo potpuno suprotno

Počnimo s pitanjem kojeg zapravo sve zanima. Koliko je dvostruki prikaz cijena složen projekt za provesti? Dvostruki prikaz cijena kompleksan je projekt koliko i sami webshop, ističe Blagica.

Na primjer, ako prodajete samo jednu virtualnu knjigu putem mikro stranice, onda će promjene biti manje i jednoznačne. Takvu promjenu možete napraviti ili samostalno ili uz pomoć freelancera, ali što ako imamo nešto više proizvoda?

Ako vaš web shop ima tisuće proizvoda, više vrsta korisničkih putanja (UX flows), ali i sijaset integracija s ostalim IT sustavima… onda će dvostruki prikaz cijena biti opsežan IT projekt na kojem treba raditi product manager, dizajner, backend i front-end programer.

Kako su to napravili Konzum i SportVision.

Cijeli ovaj proces neće znatno utjecati na UX dizajn ako je vizualni prikaz čitljiv i jasno prikazan, naglašava Blagica, ali svakako treba pripaziti na responzivnost izgleda pri manjim uređajima pošto bi dodatno mjesto za EUR cijenu moglo “razbiti” isplanirani izgled sučelja:

Dodatnu pozornost treba obratiti prema smještaju informacije – cijenu u eurima treba prikazati kao primarnu tj. lijevo ili iznad cijene u kunama uz oznaku EUR ili znak €.

Također, nemojmo zaboraviti i kako na vidljivom mjestu treba biti prikazan i fiksni tečaj konverzije u svom punom formatu 7.53450. Treba obratiti pozornost da se dvojni prikaz cijena te fiksni tečaj implementiraju na:

  • svim stranicama gdje se nalazi cijena i to na početnoj stranici,
  • stranici proizvoda,
  • arhivi (filteru) proizvoda,
  • kod povezanih proizvoda,
  • košarici,
  • checkoutu,
  • te potvrdi o narudžbi gdje dvojno može prikazati samo ukupna cijena.

Primjer iz prakse: “Ovo nadilazi naša znanja.”

Zašto je Irena prolila twitterske suze? Ispovjedila nam se kako joj se čini da nadležni traže jako puno u jako malo vremena – i to pogotovo od mikro poduzetnika koji nemaju odjele niti budžete za custom rješenja, objašnjava.

Do sad sve što smo radili – radili smo sami, snalazili smo se i radili kako znamo. Ovo sad nadilazi naša znanja, morali smo naći ljude koji će pomoći, naći vremena od svakodnevne gomile obaveza da se pozabavimo ovom problematikom, naći sredstva nakon što smo se uvjerili da neko gotovo rješenje već ne postoji. A ništa od toga nemamo na bacanje.

Trenutno Irenina implementacija rješenja još nije gotova, a ne može ni reći kada će biti:

Naša web trgovina napravljena je na Shopifyu i svaki put kad mislimo da smo našli neko rješenje, pojavi se novi problem. Upitno je hoćemo li uopće uspjeti implementirati sve potrebne izmjene, a o rokovima više ni ne razmišljam. Kad bude, bude. 

Irenin webshop Kavantura.

Ireni je cilj naći rješenje koje nije zaobilazno i gdje ne mora pribjegavati “kerefekama” kako bi napravila jednu jednostavnu stvar, kako joj se ponegdje sugeriralo:

Nemam tehničkih znanja da se sama igram s kodom, a kao mikro poduzetnik s ograničenim budžetom trebam konačno rješenje koje funkcionira na svim poljima, a za sada imam samo “možda”, “ako” i “vidjet ćemo”.

Dok se Irena trudi provesti dvojni prikaz cijena do kraja, Blagica odgovara na još jedno bitno pitanje…

Što kada dođe do potpunog uvođenja eura?

Najjednostavnije rješenje za vlasnike web shopova, kada dođe do potpunog uvođenja eura, bit će vraćanje stare postavke tj. prikaz jedne valute, a to je naravno euro. Većina uhodanih web shop platformi poput BigCommercea, Magenta, Shopifya i WooCommercea imaju nativne postavke valute trgovine pa to ne bi trebao biti problem. Ipak, netko bi mogao naići na problem:

S druge strane, “custom” webshopovi bi mogli imati veći izazov oko narednih promjena pošto promjena njihovih funkcija zahtjeva opetovano specifično programiranje.

U svakom slučaju je preporučljivo da vlasnik webshopa odmah započne razgovore s programerima i agencijom kako bi se napravio smisleni tehnički plan promjena, ističe Blagica.

Savjet za one koji još nisu riješili sve?

Obaveza dvojnog prikazivanja cijena počinje od 5. rujna pa Blagica svakako savjetuje da web shopovi čim prije kontaktiraju svoju partnersku web agenciju i krenu s implementacijom dvojnog prikaza:

Ako imate webshop s puno proizvoda pitajte kako će biti riješen prikaz cijena u eurima te inzistirajte na automatskom preračunavanju cijena uz unos fiksnog tečaja kako se ne bi doveli u situaciju da ručno unosite cijene.

Sam proces preračunavanja će biti točniji i brži ako sustav automatski preračuna cijenu u eurima. Blagica preporučuje da pitate kako će biti zaokružena cijena te savjetuje da osigurate prikazivanje minimalno dvije znamenke nakon decimalnog zareza:

Istina, to nisu sve moguće “zamke” pa preporučujemo da kompletnije savjete o dualnom prikazu cijena pročitate na blogu

Svoj savjet dala je i Irena prema kojem je potrebno izrazito dobro poručiti pravilnike:

Neka prouče što se od trgovaca traži i da prije otvaranja web trgovine prouče platforme i nađu onu koja im omogućuje sve što im je potrebno. Naknadno krpanje i nadoštukavanje koje sam sama morala napraviti, sigurno ne bih preporučila nikome.

Let the games… of double display of prices… begin! ⚔

pročitaj cijeli članak

euro (34)Intervju (43)Startupi i poslovanje (34)