POČELI PREDSJEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI! Vučićev igrač ozbiljna prijetnja Đukanoviću, izvjestan je drugi krug

dnevno - prije 1 tjedan - link

Građani Crne Gore danas izlaze na predsjedničke izbore, a pred njima će se naći sedam kandidata od kojih trebaju izabrati jednog koji će voditi državu.

Influencer bez političkog iskustva, aktualni predsjednik, još četiri kandidata i jedna kandidatkinja danas će se naći na izbornoj listi.

Crna Gora iza sebe ima burna politička zbivanja, od pada DPS-a lidera Mile Đukanovića, preko napetosti na nacionalnoj razini. Stanje u duboko podijeljenoj zemlji, koju već dulje potresa politička kriza, dodatno je pogoršala odluka predsjednika Mile Đukanovića da raspusti parlament, nakon što je istekao rok za sastavljanje vlade.

Za petogodišnji mandat bore se aktualni šef države i kandidat njegove Demokratske partije socijalista Milo Đukanović te čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović te influencer Jovan Radulović.

Izvjestan je drugi krug

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a birališta će biti otvorena do 20 sati. Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat. Prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. travnja.

Ankete pokazuju da će u drugi krug ući Milo Đukanović, dok se za njegova protukandidata bore Mandić, Bečić i Milatović.

Mandić blizak Vučiću

Đukanović sam sa sebe kaže da je on jedino jamstvo za put Crne Gore prema Europskoj uniji, dok je prosrpski orjentiran Andrija Mandić za ove izbore malo promijenio taktiku, stišao je prosrpsku retoriku i pokušava se predstaviti u nekoj umivenoj verziji.

Kako piše Radio Slobodna Europa Mandić je blizak Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Iako to u kampanji nije naglašavao, njegov DF se od ranije zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova.

Iz portala Raskrinkavanje i Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), organizacija koje prate medijska izvještavanja u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, ukazuju da elektronski mediji većinom favoriziraju Mandića.

“S obzirom na to da se financiraju srbijanskim kapitalom, otvoren je značajan medijski prostor za kandidate koji dominantno zastupaju prosrpske narative”, ocjenjuje za Radio Slobodna Europa Ana Nenezić iz CEMI-ja, koji desetljećima prati izborne procese.

Ukazuje da četiri od pet televizija s nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori imaju strane vlasnike, dominantno iz Srbije.

 

 

pročitaj cijeli članak

Regija (654)Vijesti (12320)