PLENKOVIĆEV VELIKI OKRŠAJ S MILANOVIĆEM! Pronašao je njegovu najslabiju točku: Ovo je ‘pajdo’ zbog kojeg će predsjednik nastradati

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Da je afera Ina opasna za političku opstojnost premijera Andreja Plenkovića, dalo se naslutiti još prije nekoliko tjedana kada su privedeni protagonisti te mučne priče koja je rezultirala smjenom Uprave Ine. Nedugo nakon te afere Plenkovićevoj stranci i Vladi počeo je padati rejting, a oporbeni saborski zastupnici to su odlučili iskoristiti kako bi inzistirali na odgovorima na pitanja vezana uz Inino poslovanje, pri čemu se naglasak počeo stavljati i na ulogu premijera Plenkovića u gašenju sisačke rafinerije, što je potez koji se gleda i kao izdaja nacionalnih interesa, o čemu se na veliko progovaralo i tijekom sjednica saborskog Antikorupcijskog vijeća kojim predsjeda Mostov Nikola Grmoja.

Progovarao je o aferama u Ini i predsjednik Zoran Milanović, premda i bez toga u HDZ-u i u premijerovom timu drže da Grmoja ionako inzistira n ovoj temi u koordinaciji s predsjednikom Milanovićem na čije istupe Plenković više ne kani gledati skrštenih ruku, mada je i njegov krimen u tome što se na Vijeću nije pojavio kako bi ondje iznio svoju verziju priče. ”Vrag je odnio šalu, Plenković je toga svjestan, on će morati progovoriti o Ini, kako bi zaštitio vlastitu poziciju jer po svemu sudeći Grmoja, oporba, ali i Milanović neće stati”, kaže naš sugovornik blizak premijeru Plenkoviću te naglašava da nedavni iskaz energetskog stručnjaka Davora Šterna ide u prilog HDZ-u i premijeru Plenkoviću.

Ogolio je mnoge

Kao što je poznato, odgovarajući na pitanja članova Antikorupcijskog vijeća i saborskih zastupnika Štern je podsjetio da se prodaja Ine dogodila još 2003. godine u vrijeme Vlade Ivice Račana. ”Vodili su je Goran Granić, Slavko Linić i Goranko Fižulić. Uključio se i Ljubo Jurčić u nekom trenutku. Bijele noći? Tu se moram pohvaliti. One su potpisane i preuzete u vrijeme mog direktorovanja Inom, to je bio najbolji projekt u povijesti Ine. Kupili smo polje od 650 bušotina koje i danas proizvode dva i pol milijuna nafte, više nego Ina ikad u povijesti. To je prodano u vrijeme Račanove vlade, bilo je napravljeno na način koji ukazuje na korupciju, ali nemam dokaza. Račun je bio u inozemstvu. Izgubio se kompletan potencijal, to je polje puno obećavalo”, izjavio je Štern koji je svjesno ili ne, time pomogao premijeru Plenkoviću.

”Iz Šternovih riječi jasno je da sadašnji HDZ i Plenković sa skandalima u Ini nemaju nikakvog doticaja, a Plenković sada misli nastaviti napadačku strategiju u sklopu koje će se podsjetiti i na Sinišu Petrovića koji je u Milanovićevom mandatu predsjedao NO Ine i koji je također nedavno davao iskaz Grmojinom Vijeću”, tvrdi naš sugovornik te napominje da je Petrović prijatelj predsjednika Milanovića, ali i da je tog istog Petrovića odlikovao pokojni Tuđman kojemu ga je doveo bivši Sanaderov ministar Miomir Žužul. Petrović je bio blizak i sa Sanaderom pa je u njegovo vrijeme bio dio hrvatskog tima za pregovore s EU, no s Milanovićem je toliko blizak da ih se smatra kućnim prijateljima. Znajući za to u koliko je prisnim odnosima s Milanovićem u vrijeme dok je bio predsjednik NO Ine Petrović je tvrdio kako nije pošteno da ga se percipira kao Milanovićeva pajdu jer on nije šarlatan već ima referencije za ono što radi u Ini.

U to doba dok je Petrović radio u Ini, Milanović je bio premijer, a osim što se govorilo da je profesor Siniša Petrović zaslužan za Milanovićev prvi posao u Ministarstvu vanjskih poslova, znalo se i to da ovaj dvojac povezuje vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi, s tim da treba napomenuti i to da je Petrović bio u Nadzornom odboru već spomenute Atlantic grupe. Ipak, kada je riječ o onome što Plenkovićeve suradnike najviše interesira kada su u pitanju odnosi između Milanovića i Petrovića jesu profesorove aktivnosti u Ini pa tako podsjećaju da je i Nacional svojedobno pisao baš o tome. ”Još se 2017. godine tvrdilo da je Petrović Vladi 2014. godine poslao prijedlog upravljanja koji je Inu trebao pretvoriti u podružnicu MOL-a, uostalom to je spominjao i bivši ministar financija Slavko Linić i to je točka na kojoj će Plenković bazirati svoj novi rat s Milanovićem”, najavljuju u premijerovim redovima i pozivaju se na bivšeg SDP-ovca Linića koji je svojedobno izjavljivao da se MOL moglo prisiliti da ulaže u razvoj Ine i da se obnove rafinerije.

Bliski prijatelji

”Milanović daje golemu ovlast Siniši Petroviću, svom bliskom prijatelju, predsjedniku Nadzornog odbora INA-e, koji podržava MOL-ovu politiku zatvaranja sisačke rafinerije, napuštanje tržišta u okruženju i zatvaranje istraživanja nafte i plina. Pune četiri godine opstrukcije Milanovića i Petrovića bilo je pogubno”, izjavljivao je svojedobno Linić dodajući da Petrović nije vodio politiku u interesu Ine. ”Petrović ima velike zasluge u tome što su MOl-u prepuštena upravljačka prava u Ini, o tome bi Milanović trebao govoriti, a za to su trebali znati i oni koji su ga saslušavali u Vijeću, on je tamo polemizirao s nedoraslim Hrvojem Zekanovićem braneći se da je svoj posao u Ini obavljao volonterski, ali je on u Ini uživao razne povlastice, koje nije spomenuo, osim toga paradoks je da je Petrović u isto vrijeme sjedio u NO Ine i u NO Atlantica”, kaže naš sugovornik blizak premijeru Plenkoviću te napominje da je problem uz ostalo i to što Plenković nema kadrove koji su dorasli ovom okršaju jer Zekanovića ionako nitko ne doživljava ozbiljno premda je on i neki dan sučeljavajući se s Petrovićem izrekao niz ozbiljnih izjava.

”Našao sam na više mjesta da ste vi MOl-ov čovjek, a to ste uvodom potvrdili” ustvrdio je nedavno Zekanović postavljajući Petroviću izravno pitanje je li on mađarski čovjek, no on se nije želio braniti od takvih etiketa već je kazao kako se ne misli spuštati na Zekanovićevo paušalno medijsko optuživanje. ”Jeste li htjeli donijeti odluku koja je bila protiv interesa Hrvatske, a prema odluci Vlade? Pokušali ste dati veća upravljačka prava Mađarima. Je li tu bilo korupcije, to je moje pitanje”, nastavio je Zekanović, a ni Petrović se nije dao smesti. “Govorit ću više o pravnom smislu. Na prvom sastanku sam rekao da se ne slažem da Ina posluje u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima. Mislim da sustav korporativnog upravljanja nije u skladu s hrvatskim propisima. Funkcija NO-a nije zastupati interese jednog dioničara ili većinskog, nego činiti ono najbolje u interesu društva, u ovom slučaju Ine. Velika je razlika između onoga što je vlasništvo i upravljanje. Slažem se da promjena sustava upravljanja ne bi donijela ništa, nego su ključni vlasnički odnosi i činjenica koliko dionica ima MOL, koliko država’, rekao je Petrović, a i samo to što se pojavio na Vijeću HDZ-ovcima bliskima premijeru dovoljno je za razvijanje raznih teorija koje naslućuju da se odnosi između dvojice državnika još dugo neće stabilizirati.

Objava PLENKOVIĆEV VELIKI OKRŠAJ S MILANOVIĆEM! Pronašao je njegovu najslabiju točku: Ovo je ‘pajdo’ zbog kojeg će predsjednik nastradati pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2334)milanovic (19)