“Photomathov exit znači više investicija u hrvatske startupe”

netokracija - prije 3 mjeseca - link

Ova 2023. godina za hrvatske startupe bit će kao i vrijeme posljednjih godina – toplija nego dosad, ali s neočekivanim i nepredvidivim ekstremima, procjenjuje Bernard Ivezić, urednik kvartalnog magazina Startup Report.

Bernarda sam u ovoj epizodi Netokracijinog podcasta ugostila da zajedno prolistamo najnovije izdanje Startup Reporta i komentiramo kakve su prilike danas za hrvatske startupe te kakva ih vremena očekuju. Bernard je optimističan i vjeruje da su domaći startupi tek sad u najboljoj formi i da za njih tek dolaze najbolja vremena.

Bez obzira što smo ovih dana pratili kolaps Silicon Valley Banke koji je poprilično uzdrmao stabilnost i startupa i njihovih investitora te utjecao na još veće usporavanje ulaganja. Bez obzira na to što se globalna startup industrija trenutno najčešće opisuje jednim drugim meteorološkim izrazom – nuklearna zima. Bernard navodi Googleovu akviziciju Photomatha kao izuzetno bitan događaj koji će pomoži da cijela industrija osjetno napreduje:

Ovo je prvi exit jednog hrvatskog startupa koji je nastao financiran novcem investitora. Koji će s ovom akvizicijom na tom ulaganju dobro zaraditi.

Iako smo dosad imali sjajne exite poput Nanobita i Fivea ili jednoroge poput Infobipa i Rimca, to su sve bile tvrtke koje su nastale samofinanciranjem. Ovo je snažan signal VC fondovima da se ulaganje u hrvatski startup isplati i da jedan hrvatski startup može napraviti ovako sjajan exit.

Razgovarali smo još i o tome:

  • kako je Startup Report nastao kao startup unutar velikog medija,
  • zašto smanjenje investicije nisu loša vijest za hrvatske startupe,
  • utjecaju kolapsa Silicon Valley Banke na investicije,
  • zašto vrijeme za hrvatske startupe tek dolazi,
  • što hrvatskim startupima nedostaje.

Sve epizode Netokracija Podcasta pronađite na bilo kojoj aplikaciji za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta, Deezera i Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode u ovoj sezoni!

pročitaj cijeli članak

Photomath (7)startup (5)Startupi (20)Tvrtke i poslovanje (36)