Pheasant Island, otok kojih svakih 6 mjeseci pripada drugoj državi

novilist - prije 2 mjeseca - link

Pheasant Island sićušan je otočić smješten na granici između Španjolske i Francuske, a jedna od njegovih posebnosti je taj da svakih šest mjeseci pripada drugoj državi.

Smješten na rijeci Bidasoa, koja služi kao prirodna granica između dvaju zemalja, ovaj pusti otok ima veoma bogatu povijest. Između ostalog, upravo na ovom otočiću francuski je kralj Luj XIV. upoznao svoju buduću ženu Mariju Tereziju.

Pheasant Island također je bio i veoma značajno mjesto po tome što je upravo na njemu potpisan Pirenejski mir kojim je okončao rat između Franucske i Španjolske još davne 1659., a upravo radi tog značajnog događaja otok danas ima unikatan politički status gdje je prvi dio godine u vlasništvu Španjolske, dok u drugom dijelu pripada Francuskoj. Tako je ovaj otok postao simbolom dugotrajnog mira.

Iako se otoku za vrijeme oseke može pristupiti pješke, ulazak je posjetiteljima strogo zabranjen, odnosno, dozvoljen samo u rijetkim prilikama. Otok je najčešće posjećen od strane vladinih dužnosnika, za vrijeme polugodišnje ceremonije predaje vlasništva, i – vrtlara.

Objava Pheasant Island, otok kojih svakih 6 mjeseci pripada drugoj državi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

francuska (35)Life (179)Španjolska (17)Što da? (26)