Papa Franjo krenuo na 40. apostolsko putovanje: Boravit će u DR Kongu i Južnom Sudanu

narod - prije 2 mjeseca - link

PapaPapa

Papa Franjo krenuo je na 40. apostolsko putovanje. DR Kongo i Južni Sudan su 59. i 60. zemlja koju će Sveti Otac posjetiti. Prema glavnom gradu DR Konga, Kinshasi, krenuo je jutros u 8:29 iz talijanske zračne luke Fiumicino, prenosi IKA.

Sveti Otac se prije polaska susreo s desetak migranata i izbjeglica iz DR Konga i Južnog Sudana u Domu sv. Marte. Susretu je nazočio i prefekt Dikasterija za službu milosrđa kardinal Konrad Krajewski.

Na putu prema Fiumicinu Papa se zaustavio kod Spomenika palima u Kinduu, 13 talijanskih zrakoplovaca poginulih u DR Kongu 11. studenog 1961. gdje se kratko pomolio za žrtve tog masakra i sve koji su izgubili živote sudjelujući u humanitarnim i mirovnim misijama.

Peto putovanje u Afriku

Prva postaja putovanja mu je kongoanskog glavni grad Kinshase gdje će Papa boraviti do petka 3. veljače. Potom će se uputiti prema Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana. Posjetit će ga zajedno s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i moderatorom Opće skupštine škotske Crkve Iainom Greenshieldsom.

>Što je papa Franjo stvarno rekao o homoseksulanosti?

Papa je u DR Kongo i Južni Sudan trebao putovati u srpnju 2022. Međutim, putovanje je odgođeno zbog njegovoga zdravstvenog stanja. Tada je te srednjoafričke zemlje kao njegov izaslanik posjetio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Za taj termin planiran je i Papin odlazak u Gomu, glavni grad kongoanske provincije Nord-Kivu. Ovoga puta taj dio nije uvršten u program putovanja zbog nestabilnih sigurnosnih prilika.

Papa u Afriku putuje peti put. Godine 2015. posjetio je Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, 2017. Egipat, u ožujku 2019. Maroko, te u rujnu 2019. Mozambik, Madagaskar i Mauricijus. Na afričkom kontinentu oko 20 % pučanstva je katoličko, a taj broj je u porastu.

Objava Papa Franjo krenuo na 40. apostolsko putovanje: Boravit će u DR Kongu i Južnom Sudanu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

DR Kongo (23)Kultura (357)Možda ste propustili (104)papa Franjo (28)