OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA U HRVATSKOJ: Dva su već godinama apsolutni favorit, a nekoliko njih je nestalo s popisa

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Ivan je najčešće muško ime, dok je Marija najčešće žensko ime, objavio je Državni zavod za statistiku. Radi se o podacima o imenima svih stanovnika Hrvatske, temeljem popisa stanovništva provedenoga 2021.

U odnosu na istraživanje od prije deset godina, promjene u imenima su se minimalno izmijenile. Među prvih 10 muških imena tek su se neka imena izmijenila, a samo je jedno nestalo s popisa. Riječ je o imenu Nikola, koje je 2011. bilo deseto najčešće ime u Hrvatskoj.

Foto: Zvonko Pavic / CROPIX / Ilustracija

Na ljestvici ženskih imena dogodile su se dvije promjene: s liste su nestale Dragica i Ljubica, a među top deset plasirale su se Petra i Martina. Još neka popularna imena su: Nada, Marina, Vesna i Katarina.

Analizirajući najčešća imena po županijama, Ivan je najčešće muško ime u cijeloj Hrvatskoj osim u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj najveći broj muškaraca nosi ime Ante. Kad je riječ o ženskim imenima, u svim županijama najčešće je ime Marija. U većem broju županija među deset najčešćih, uz osnovni oblik Ana, nalaze se i imena Anka, Ankica ili Anica.

Razlike su zato najviše vidljive među dobnim skupinama. I dok su među starijim generacijama najčešća imena Ivan i Marija, među mlađima su to Luka i Mia.

pročitaj cijeli članak

Lifestyle (1000)Magazin (3112)