OTIŠLI STE U NJEMAČKU ZBOG VEĆE MIROVINE? Mogla bi biti manja nego što ste mislili

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Krajem 2021. godine u Njemačkoj je živjelo oko 434.610 osoba s hrvatskim državljanstvom, što je gotovo 200 tisuća više nego što ih je bilo u 2013. kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Iako je uglavnom riječ o mlađim osobama u naponu snage, dosta je onih koji su u Njemačku otišli raditi desetak i nešto više godina kako bi podebljali svoju hrvatsku mirovinu od koje je teško i nemoguće živjeti.

Podaci Deutsche Rentenversicherunga pokazuju kako njemačku mirovinu svake godine prima oko 1,8 milijuna ljudi u više od 150 zemalja svijeta.

Ako je primaju unutar zemalja EU-a ostvaruju punu mirovinu, no ako se umirovljenici nalaze izvan EU-a moraju računati na određene odbitke. Odnosi se to i na hrvatske državljane s prebivalištem u BiH koji su otišli na rad u Njemačku.

Unutar Europske unije, umirovljenici imaju sigurnost ako žele na nekoliko mjeseci živjeti u inozemstvu. Prvo je međunarodno zdravstveno osiguranje, prenosi Fenix Magazin.

Pripaziti na dvije važne stvari

S druge strane, mirovine ostaju iste, odnosno ne plaća se nikakav dodatni porez.

Situacija se ipak mijenja ako mjesto boravka prijavljujete izvan EU-a i izvan Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske (Europsko udruženje za slobodnu trgovinu).

Naime, ako želite primati mirovinu izvan EU-a morate znati dvije važne stvari: ima li Njemačka s dotičnom državom sklopljen sporazum o socijalnom osiguranju i koliko dugo traje boravak u inozemstvu.

Ako umirovljenici u inozemstvu borave manje od šest mjeseci, mogu ostvariti i punu mirovinu izvan EU, koje se može povećati ako mirovine u matičnoj Njemačkoj rastu. To se odnosi i na zemlje kao što su Australija, Čile ili Japan – tri od 20 zemalja koje nisu članice EU-a, a s kojima Njemačka ima odgovarajući sporazum.

Njemačka mirovina izvan EU-a

Umirovljenici sa stalnim prebivalištem izvan Njemačke izvan Europske unije imaju “ograničenu poreznu obvezu”.

Mirovina zbog toga može biti manja. Ona može biti manja i zbog promjenjivog tečaja.

Usput, svatko tko ima prebivalište u Njemačkoj dulje od 183 dana ponovno se smatra obveznikom poreza u Njemačkoj. Osnovni dodatak tada osigurava veću mirovinu, odnosno više novca ostaje za život.

 

Objava OTIŠLI STE U NJEMAČKU ZBOG VEĆE MIROVINE? Mogla bi biti manja nego što ste mislili pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (280)