Oporbenjak Navaljni izgubio žalbu na 19-godišnju kaznu zatvora

novilist - prije 2 mjeseca - link

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni izgubio je u utorak žalbu na 19-godišnji kaznu zatvora koja mu je prošli mjesec pridodana na kaznu koju već služi, rekao je moskovski sudac.

Nova kazna nametnuta je 4. kolovoza pošto je Navaljni proglašen krivim po šest točaka optužnice za ekstremističko djelovanje, što je zanijekao.

Današnjom odlukom moskovskog suda najpoznatiji ruski oporbeni vođa trebao bi provesti u zatvoru više od 30 godina.

Žalbu je odbacio moskovski sudac nakon ročišta u kojem je Navaljni (47), sudjelovao putem video veze. Suđenje je bilo zatvoreno za medije osim izricanja kazne.

Nova kazna dodana je na 11 i pol godina zatvora koje već služi u zatvoru IK-6 u Melekhovu, oko 235 kilometara istočno od Moskve, zbog prijevare i drugih optužbi koje je također odbacio kao politički motivirane.

Daniel Holodnji, televizijski tehničar koji je radio s Navaljnim, dobio je u kolovozu osam godina zatvora u istom procesu. Njegova žalba u utorak je također odbačena.

“Aleksej, vidimo se!”, uzviknuo je Holodnji nakon sučevih riječi Navlajni mu je mahnuo rukom. .

“Za sve nas – kolege i prijatelje – to je stalna bol”, napisao je na mreži X, (bivši Twitter) Navaljnijev pomoćnik Lenid Volkov. “To je stalan izazov: svaki dan činimo sve što možemo da uništimo manijaka u Kremlju”.

Kremlj pokušava predstaviti Navaljnog kao politički irelevantnu osobu, a Putin u javnosti nikada ne izgovara njegovo ime.

Moskva tog u inozemstvu najpoznatijeg oporbenog političara naziva ekstremistom, za što ne pruža dokaze i naziva ga marionetom američke obavještajne agencije CIA-e.

Navaljni je nakon presude izrečene u kolovozu rekao da je cilj takve odluke slomiti rusku volju da se zemlja riješi Putin i pozvao je narod neka ne odustane.

“Primorani ste predati vašu Rusiju bez borbe bandi izdajnika, lopova i ništarija koji su prigrabili vlast”, rekao je.

Navaljni je uhićen u Rusiji u siječnju 2021. nakon povratka u domovinu pošto je bio žrtva teškog trovanja za koje optužuje Kremlj. U ožujku iste godine osuđen je na devet godina “strogog” zatvora zbog optužbi za “prijevaru” koje smatra politički motiviranim.

Objava Oporbenjak Navaljni izgubio žalbu na 19-godišnju kaznu zatvora pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Rusija (77)Svijet (826)zatvor (15)