Novosel za Narod.hr: Zagreb će morati platiti po 20.000 kuna za tisuće krivo donesenih rješenja glede roditelja odgojitelja

narod - prije 3 mjeseca - link

novoselnovosel

Osim što je morao poništiti vlastita pojedinačna rješenja korisnicima mjere roditelj odgojitelj, Grad će sada korisnicima morati platiti obeštećenje za krivo izdane odluke. Grad će moguće morati platiti čak po 20 tisuća kuna za svako od tisuće rješenja što ukupno dovodi do iznosa od više od 100.000.000,00 kuna. Odvjetnik Karlo Novosel za Narod.hr pojasnio je o čemu se radi.

Napravili su proceduralni propust

„Grad Zagreb je počeo donositi odluke po pojedinačnim prigovorima svakog roditelja odgojitelja na pojedinačna rješenja protiv kojih su roditelji odgojitelji ulagali prigovore. Jer,  čekala se odluka Visokog upravnog suda RH. U tom pojedinačnom prigovoru su roditelji odgojitelji isticali sve prigovore koji su se isticali i u općem zahtjevu koji je upućen VUS-u. Jedan od dodatnih prigovora je bio da te pojedinačne akte koji se donose i koji se dostavljaju roditeljima odgojiteljima, nije potpisala ovlaštena osoba. Vrlo jednostavna stvar: odluku mora po proceduri grada i po propisu potpisati jedna osoba, a potpisala je druga. Dakle, kriva osoba je potpisala odluku. Lokalna samouprava u Republici Hrvatskoj, i svim državama koje su prethodile, postoji oduvijek. Vrlo se jasno znaju procedure. I nije “nuklearna fizika” tko bi trebao potpisati neki akt. Nego se to jasno zna. Oni su i u tome pogriješili“, ističe Novosel.

>Možemo ne poznaje pravne procedure: Poništavaju vlastita pojedinačna rješenja korisnicima mjere roditelj odgojitelj

Grad Zagreb mora roditeljima odgojiteljima isplatiti troškove koje su snosili za ulaganje prigovora

Dodaje da su se napravili proceduralni propusti. Izrađeno tisuće rješenja koja je potpisala kriva, neovlaštena osoba. Problem je i što se potrošilo dosta novca poreznih obveznika. Da se sve isprinta, pošalje, potpiše, dostavi osobama.

„Potrošen je papir, radno vrijeme osoba i tako dalje. Da bi sad zbog njihovog propusta sad sve to palo u vodu. I to tako da se usvajaju prigovori roditelja odgojitelja. Svakog tog pojedinačnog prigovora. Poništavaju se sva ta rješenja koja su oni krivo donijeli. I nalaže se, odn. Grad sam sebi nalaže da isplati roditeljima odgojiteljima troškove koji su imali za ulaganje takvog prigovora“, pojašnjava Novosel.

>Roditelji odgojitelji počeli dobivati pojedinačna rješenja od Tomaševića: Evo što trebate učiniti!

Svima je jasno da je predmet procjenjiv

Grad Zagreb će sad svakom roditelju odgojitelju, koji je tražio isplatu troška u svom prigovoru – isplatiti dosad dosuđenih oko 130, 140 eura. Dakle, Grad Zagreb morat će vratiti sve što su roditelji uložili da bi taj prigovor podnijeli.

>Odvjetnik Novosel o roditeljima odgojiteljima, pritiscima na Narod.hr, licemjerju Možemo…
>Odvjetnik Novosel za Narod.hr otkriva: Grad je poslao screenshotove kao dokaz!

„S time da Tomaševića očekuje i dalje postupak po tom pitanju isplate troška. Jer su pojedini roditelji odgojitelji, konkretno ovi koje zastupa naš ured, prilikom podnošenja prigovora tražili naknadu od 20-21 tisuća kuna. I to po sljedećem principu: Grad Zagreb je tih 130 ili 140 EUR-a troška koji će se refundirati određivao za naknadu troška kao da je se radi o predmetu čija se vrijednost ne može procijeniti. Jer, kad je neki predmet neprocijenjiv onda se određuje neki paušal troška. Dakle, ne procjenjuje se koliki je trošak u odnosu na vrijednost predmeta. Nego se odredi taj paušal od 130/140 eura“, ističe Novosel.

No, dodaje da, ako je predmet procjenjiv, kao što je slučaj kod roditelja odgojitelja „onda se iznos troška osobe koja je podnijela prigovor mora odrediti u visini vrijednosti samog predmeta, a onda je to 20 ili 21 tisuća kuna.  Pitanje koje se sad tu postavlja  je – je li naknada za roditelje odgojitelje procjenjiva ili nije. Mislim da je svakome jasno da jest. Jer, naknada se isplaćuje mjesečno. Točno određeni iznos koji se isplaćuje do točno određene dobi djeteta i točno se zna toliko traje. I kad se sve to zbroji dobije se vrlo procijenjiv iznos naknade. Po kojoj bi se onda trebalo svakom roditelju odgojitelju dodijeliti oko 20 tisuća kuna troška“, kaže Novosel.

Dodaje da Grad sada nema samo trošak svoje „zapetljancije“ jer su angažirali cijeli sustav, nego daju dodatni trošak obveznicima javnih davanja Grada Zagreba. Jer će još svakom roditelju odgojitelju morati platiti po 20 tisuća kuna.

„Dakle, tisuće odštancanih rješenja po 20 tisuća kuna za svakog podnositelja ide iz gradskog proračuna. Istog onog koji građani Zagreba pune prirezima i raznim davanjima“, zaključuje Novosel.

Objava Novosel za Narod.hr: Zagreb će morati platiti po 20.000 kuna za tisuće krivo donesenih rješenja glede roditelja odgojitelja pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Grad Zagreb (37)Hrvatska (2631)Izdvojen članak (98)zagreb (105)