Novinarka radila loše poslove za migrante u EU: Lomi tijelo, ubija psihu, gazi dostojanstvo

monitor - prije 3 mjeseca - link

Farma

Novinarka Saša Uhlová 2017. godine napravila je do tada neviđeni pothvat u češkom novinarstvu. Pod lažnim identitetom u šest mjeseci promijenila je pet bijedno plaćenih poslova – u bolničkoj praonici rublja, u tvornici peradi, u tvornici za obradu otpada, u supermarketu na blagajni, na traci u tvornici aparata za brijanje. O tome je objavila seriju reportaža i knjigu pod naslovom „Heroji kapitalističkog rada“. To je izazvalo ogroman interes u češkom društvu, a i šire, i skrenulo pozornost na određeni sloj “radnika” koji su zapravo – suvremeni robovi. Krajem prošle godine Uhlová je objavila drugu seriju reportaža, ovaj put iz zapadne Europe: u Njemačkoj je radila na farmi, u Francuskoj je bila njegovateljica starih i bolesnih ljudi, a u Irskoj sobarica. 

  • Rad na farmi u Njemačkoj – Radila je 17 sati dnevno, sedam dana u tjednu nikad ne znajući kad će joj radni dan završiti, a tek na kraju smjene doznala bi kad počinje sutra ujutro. Dnevno bi imala pravo na 10 minuta pauze. “Do sada sam uspjela oprati stvari samo jednom. Ruke me užasno bole, radna odjeća mi strašno smrdi, vjerojatno od luka, ali morala bih čekati noć kad je perilica slobodna. Radije ću spavati”, kaže Uhlová.
  • Njegovateljica starijih u Francuskoj – “To je posao koji je svuda u Europi slabo plaćen, a i nema dovoljno ljudi koji bi ga radili. Ovdje ne vrijedi pravilo da kad nedostaje radnika, plaće rastu. Navikli smo da je briga o drugima u domeni žena koje ovo vrlo često rade skoro pa besplatno”, smatra Uhlová. Lupiga

Novinarka radila loše poslove za migrante u EU: Lomi tijelo, ubija psihu, gazi dostojanstvoMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1282)Aktivizam (24)eu (143)Istraživanja (90)Novac (91)Politika (632)