Njemački ministar gospodarstva pod kritikama: Tvrdi da tvrtke neće u bankrot čak i ako ne rade ove godine

narod - prije 3 mjeseca - link

HabeckHabeck

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck suočio se u srijedu s oštrom reakcijom javnosti jer je rekao da može zamisliti da dijelovi gospodarstva zaustave proizvodnju zbog rastućih cijena energije za koje njemačke tvrtke kažu da prijete njihovom opstanku.

>The Guardian: Rusija pobjeđuje u gospodarskom ratu – a Putin nije ništa bliže povlačenju trupa

“Pekare, obrti, tvrtke za čišćenje… ove godine mogu samo prestati proizvoditi, ali nemoraju bankrotirati. Neće raditi u minusu”, ustvrdio je ovaj ministar iz kvote Zelenih.

Novinarka je na to ukazala: Ako prestanem prodavati, onda ne zarađujem ništa i tada moram pokrenuti postupak bankrota nakon dva mjeseca. Ako ne napravim, samo sam odgodila bankrot. Tada biste postali insolventni, jer bi ste stvarali sve veće i veće minuse sa svojim poslom.

Njegov intervju za ARD izazvao je i kritike masmedija, pa je list Bild istaknuo da Habeck “nema pojma o gospodarstvu”. Habeckovi komentari dolaze u trenutku kada ekonomisti i industrijske grupe upozoravaju da su rastuće cijene energije sve veći rizik za njemačka srednja i mala poduzeća, koja čine okosnicu gospodarstva.

Rastući troškovi energije i zastoji u opskrbnom lancu pridonijeli su porastu stečajnih postupaka u Njemačkoj za 26 posto u kolovozu, priopćio je u utorak ekonomski institut IWH, dodajući da se u jesen očekuje više stečajeva, prenosi Reuters.

U istraživanju njemačkog industrijskog udruženja BDI od 593 poduzeća, koje je provedeno od sredine kolovoza do početka rujna, više od trećine izjavilo je da je njihov opstanak ugrožen zbog rasta cijena, koje su se povećale za 23% od veljače.

Objava Njemački ministar gospodarstva pod kritikama: Tvrdi da tvrtke neće u bankrot čak i ako ne rade ove godine pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (210)Gospodarstvo (226)Možda ste propustili (21)Njemačka (61)rat u Ukrajini (349)