Njemačka odbacila sve optužbe protiv pokojnog pape Benedikta XVI.

narod - prije 2 mjeseca - link

BENEDIKTABENEDIKTA

Gotovo nezapaženo prošla je vijest da je državno odvjetništvo u Münchenu ovog tjedna zbog nedostatka dokaza odbacilo optužbu podignutu protiv Josepha Ratzingera, kasnije pape Benedikta XVI. da je bio sudionik u prikrivanju pedofila dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga (od 1977. do 1982.).

Osim Benedikta XVI., pod istragom su bili i njegov nasljednik, kardinal Friedrich Wetter i monsinjor Gerhard Gruber, njegov generalni vikar.

Sve je počelo objavljivanjem, početkom 2022. godine, izvješća o zlostavljanjima u crkvenom okruženju između 1945. i 2019. koje se ticalo četrdesetak slučajeva.
U istrazi su osumnjičena trojica, tada još živuća, visoko pozicionirana svećenika. Uz papu emeritusa Benedikta , koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1982., tu su bili njegov nasljednik kardinal Friedrich Wetter i bivši generalni vikar Gerhard Gruber.

>Crkveno pravo: Je li Benedikt XVI. prikrivao zlostavljanja?

Međutim, svi su postupci postupno obustavljeni. Istrage “ni u jednom slučaju nisu rezultirale dovoljnom sumnjom u kriminalne radnje”, priopćilo je istražno tijelo.

U vezi s izvješćem o zlostavljanju predstavljenom u siječnju 2022., tijelo je ispitalo više od 40 slučajeva navodnog lošeg ponašanja crkvenih vođa. U veljači su pretražene i prostorije u nadbiskupiji.

> Pavičić: ‘Benediktovo nasljeđe je ogromno, teolozi su ga već nazvali crkvenim naučiteljem’

Odvjetničko društvo Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koje je pripremilo izvješće u ime biskupije, već je u kolovozu 2021. javnom tužitelju stavilo dokumente na raspolaganje.

Objava Njemačka odbacila sve optužbe protiv pokojnog pape Benedikta XVI. pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (101)Kultura (371)Njemačka (71)