NIKAD NAPETIJA SITUACIJA: Sutra je dan D za svijet, Rusija pripaja ukrajinske pokrajine… Sjeverni tok razvaljen, Putin drži prst na nuklearnom okidaču?

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Rat u Ukrajini ne jenjava, a situacija je ostala napetija nego ikad.

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da formalno pripoji četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji je najveća prisilna aneksija u Europi od početka Drugog svjetskog rata, napisao je na Twitteru Shashank Joshi, novinar i urednik The Economista.

Ukupna površina ukrajinskog teritorija koju će sutra Putin proglasiti dijelom Ruske Federacije iznosi više od 90.000 četvornih kilometara, odnosno oko 15% ukupnog teritorija Ukrajine.

Radi se o površini veličine Mađarske ili Portugala

“Ovo je točka s koje više nema povratka. Najveća prisilna aneksija europskog teritorija od Drugog svjetskog rata. Putin se sad obvezuje trajno braniti taj teritorij i okupirati dijelove tih teritorija koje trenutno ne okupira (što je dosta)”, napisao je Joshi na Twitteru.

“To ga ujedno sprječava da vrati te teritorije Ukrajini u sklopu nagodbe te povećava rizik od eskalacije”, napisao je urednik Economista.

Na državnom TV kanalu Rusija 24 pojavio se sat koji odbrojava vrijeme do aneksije okupiranih ukrajinskih teritorija.

Rusija je danas također objavila da će Sjedinjene Države imati koristi od puknuća plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora u komentarima kojima eskalira rat riječima sa Zapadom oko odgovornosti za još uvijek neobjašnjenu štetu.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da će Sjedinjene Države moći povećati svoju prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) ako se cjevovodi trajno izbace iz upotrebe.

Kremlj: To je terorizam

Europska unija istražuje uzrok curenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora kojima upravlja Gazprom i rekla je da sumnja na sabotažu. Niti jedan nije bio u upotrebi u vrijeme incidenata, ali su oba još uvijek sadržavala velike količine plina.

Sergij Nikiforov, glasnogovornik Volodomira Zelenskog, objavio je na Facebooku da je ukrajinski predsjednik sazvao hitan sastanak.

“Predsjednik Volodimir Zelenskij sutra saziva hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine. Dnevni red i ostali detalji bit će objavljeni naknadno”, piše Nikiforov.

Ranije danas su Amerikanci pozvali sve svoje državljane da hitno napuste Rusiju, tako da je očito da se nešto sprema, tvrdi hrvatski stručnjak – profesor Anđelko Milardović.

Objava NIKAD NAPETIJA SITUACIJA: Sutra je dan D za svijet, Rusija pripaja ukrajinske pokrajine… Sjeverni tok razvaljen, Putin drži prst na nuklearnom okidaču? pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1449)Vijesti (12760)