NIJEMCI BI HAPSILI PUTINA! ‘Ako kroči ovdje, šaljemo ga u Haag!’, Rusija odmah krenula u akciju: Neće to baš tako

dnevno - prije 1 tjedan - link

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako on kroči na njemačko tlo.

Dodao je da će se u slučaju Putinova dolaska Međunarodni kazneni sud (ICC) brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga.

“Očekujem da će se ICC brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama i zatražiti od njih provedbu”, rekao je Buschmann, a piše Bild.

Naime, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. ICC je izdao nalog za Putinovo uhićenje zbog sumnje na nezakonitu deportaciju djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Sud je zasebno izdao naloge za Marijom Aleksejevnom Lvovom-Belovom, ruskom povjerenicom za prava djece, pod istim optužbama.

Moskva je opetovano odbacila optužbe da su njezine snage počinile zločine tijekom jednogodišnje invazije na susjednu Ukrajinu.

Time je Putin postao treći aktualni državni čelnik za kojim je izdan nalog za uhićenje ICC-a, nakon sudanskog Omara al-Bashira i libijskog Muammara Gaddafija. Odluka ICC-a obvezuje 123 zemlje članice ICC-a da uhite Putina i pošalju ga u Haag ako uđe na njihov teritorij.

Rusija će provesti pravnu ocjenu izjava njemačkog ministra

Predsjednik ruskog istražnog odbora Alexander Bastrykin zatražio je pravnu ocjenu izjava njemačkog ministra pravosuđa o uhićenju ruskih državljana na njemačkom teritoriju, objavila je tiskovna služba istražnog odbora, prenosi Tass.

“Predsjednik ruske istrage zadužio je središnji ured u okviru inspekcije koja je u tijeku da pruži potrebnu pravnu ocjenu izjava njemačkog ministra pravosuđa o ispunjavanju nezakonitog zahtjeva Međunarodnog kaznenog suda za uhićenje ruskih državljana na njemačkom teritoriju”, stoji u priopćenju.

Peskov: Moskva ne priznaje nadležnost tog suda

Komentirajući ovu odluku, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da Moskva ne priznaje nadležnost ICC-a. S druge strane, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da odluke ICC-a nemaju nikakvog značaja za Rusiju, uz to da su mogući nalozi za uhićenje pravno ništavni.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1432)Vijesti (12320)