Nije točno da zrakoplovne kompanije preporučuju cijepljenima da ne lete

faktograf - prije 2 tjedna - link

Na Facebook profilu Hop Portal objavljen je status (arhivirano ovdje) u kojem stoji da “nije pametno” ići “cijepljen u zrakoplov” uz video iz 2021. godine u kojem je ključna netočna informacija da su pojedine zračne kompanije preporučile cijepljenima da ne putuju.

“Evo vam još jedne nepobitne činjenice. U drugim dijelovima svijeta aviokompanije sada savjetuju cijepljene ljude da ne lete. Avioprijevoznici iz Rusije i Španjolske sada savjetuju cijepljene protiv Covida-19 da ne putuju jer riskiraju krvne ugruške”, navodi se u snimci objavljenoj uz status na profilu Hop Portal.

Status objavljen 6. rujna prikupio je 112 dijeljenja, pet komentara i 137 ostalih reakcija.

Izjava bivšeg australskog senatora iz 2021.

Navedeni citat je u lipnju 2021. godine, znači prije više od dvije godine, izrekao komentator TV kuće Sky News Australija i bivši australski senator Cory Bernardi, kako je tada pisao AFP Fact Check. Sky News Australija je taj komentar na svoju Facebook stranicu stavio 11. lipnja 2021.

Na snimci se, također, vidi i prikaz zaslona članka objavljenog 4. lipnja 2021. godine na portalu na njemačkom jeziku UNCUT NEWS (arhivirano ovdje). “Zrakoplovne kompanije zbog problema krvnih ugrušaka preporučuju cijepljenima da ne putuju”, navodi se u snimci zaslona s te stranice. U samom članku su navedeni linkovi sa španjolskih i ruskih portala u kojima se tvrdilo da bi se ljudima moglo zabraniti letenje. No, u tim izvještajima ne navodi se niti jedan izvor za te navode.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zrakoplovne kompanije 2021. nisu preporučile cijepljenima da ne lete

U vrijeme kada je snimka nastala, u lipnju 2021. godine, a niti sada nema niti jedne zrakoplovne kompanije koja preporučuje da ne lete putnici koji su se cijepili protiv Covida-19. Međunarodna udruga za zračni prijevoz (International Air Transport Association – IATA) u lipnju 2021. odgovorila je AFP-u da nisu “svjesni bilo kakvog sastanka zrakoplovnih kompanija kako bi raspravile o neprevoženju cijepljenih putnika”.

“Pozicija IATA-e je da bi cijepljeni putnici trebali moći slobodno putovati bez restrikcija”, naveli su u svom odgovoru AFP-u u svibnju 2021. godine. Glasnogovornik druge zrakoplovne organizacija, International Airlines Group, u kojoj su i dva najveća španjolska zračna prijevoznika, Iberia i Vueling, kazao je da su navodi netočni. “Mi ne preporučujemo svojim cijepljenim klijentima da ne lete”, rekao je glasnogovornik 23. lipnja 2021.

Najveći ruski zračni prijevoznik Aeroflot je u svibnju te godine pokrenuo program “podrške masovnom cijepljenju” jer su smatrali da se time ide u smjeru potpunog oporavka zračnog prijevoza. Airlines for Europe, udruga koja predstavlja oko 70 posto zračnog prometa u Europi, je u lipnju 2021. godine kazala da zračni prijevoznici ne vode diskusije oko zabrane ili preveniranja letenja za cijepljene, a o takvom potezu nisu razmišljali niti za necijepljene. Slične poruke poslali su i najveći domaći australski zračni prijevoznici, Virgin Australia and QANTAS.

Iz svega navedenog jasno je da zračne kompanije u lipnju 2021. godine, kada je snimka nastala, nisu preporučivale putnicima cijepljenima protiv Covida-19 da ne lete. Također, pretragom interneta nismo pronašli niti da bilo koja zračna kompanija danas preporučuje da cijepljeni putnici ne lete avionima.

Nastanak krvnih ugrušaka poznati je rizik dugih letova

“Ovo je dobro poznati rizik dugih letova, ali poklapa se s potencijalnim nuspojavama od cjepiva protiv Covida-19”, kaže Bernardi o krvnim ugrušcima u snimci koja je podijeljena na Facebooku.

Točno je da postoji rizik nastanka krvnih ugrušaka prilikom dugih letova zrakoplovom. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) na internetskim stranicama navodi da ozbiljan rizik za putnike na dugim letovima mogu predstavljati krvni ugrušci, koji se u medicini nazivaju i duboka venska tromboza (DVT).

Prema hrvatskom priručniku dijagnostike i terapije, duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova (obično u bedru ili potkoljenici) ili u venama zdjelice.

“Krvni ugrušci mogu se formirati u dubokim venama vaših nogu tijekom putovanja zašto što dulje vremena sjedite mirno u ograničenom prostoru. Što se dulje ne krećete, to je veći rizik od razvoja krvnog ugruška”, navodi na stranicama CDC te dodaju da se u velikom broju slučajeva krvni ugrušak “rastopi” sam od sebe, no da se ozbiljan zdravstveni problem može pojaviti ako pukne i “otputuje” do pluća te izazove blokadu, a to stanje se naziva plućna embolija.

Navode i da se krvni ugrušci ne pojavljuju samo prilikom dugih letova zrakoplovom, već da rizik postoji i kod putovanja duljih od četiri sata automobilom, autobusom ili vlakom. No, dodaju da čak i ako putujete dulje vrijeme, općenito je rizik od nastanka krvnih ugrušaka vrlo malen.

Također, većina ljudi kojima zbog putovanja nastane krvni ugrušak, najčešće imaju i još neki od rizika za njihov nastanak kao što je starija dob, pretilost, nedavna operacija ili ozljeda, korištenje kontraceptiva koji sadrži estrogen, hormonska terapija, trudnoća ili razdoblje nakon poroda, raniju povijest pojave krvnih ugrušaka kod te osobe ili članova obitelji, aktivan karcinom ili raniji tretman protiv raka, smanjenu mobilnost itd…

“Kombinacija dugog putovanja s jednim ili više tih rizika može povećati vjerojatnost nastanka krvnog ugruška. Što više imate rizika, to je veća mogućnost razvoja krvnog ugruška”, stoji na stranicama CDC-a te se preporučuje ljudima koji namjeravaju putovati da se posavjetuju s liječnikom kako zaštititi svoje zdravlje.

HALMED: Nema podataka da cijepljenje protiv Covida-19 dodatno povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka tijekom letenja

Kako bismo utvrdili postoji li povezanost nastanka krvnih ugrušaka s cjepivom protiv Covida-19, ali i točnost informacija o rizicima nastanka krvnih ugrušaka tijekom duljih letova zrakoplovom poslali smo upite Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Odmah na početku odgovora, dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, napisao nam je da “tvrdnja da aviokompanije savjetuju osobe cijepljene protiv COVID-19 da ne putuju zrakoplovima je najobičnija glupost”.

U odgovoru iz HALMED-a navode da je medicina utvrdila povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka prilikom dugih putovanja.

“Važno je napomenuti kako se u znanstvenoj medicinskoj literaturi kao poznati čimbenici rizika za razvoj trombotičkih poremećaja, između ostalih, navode imobilizacija (bilo dugotrajna bilo privremena) te dugotrajno putovanje svim prijevoznim sredstvima, a osobito putovanje zrakoplovom u trajanju duljem od četiri sata. U dubokim venama nogu (onima koje nisu vidljive kroz kožu) mogu nastati krvni ugrušci tijekom putovanja zbog dugotrajnog mirnog sjedenja u uskom prostoru. Što je osoba dulje nepomična, veća je šansa za razvoj duboke venske tromboze”, navodi se u odgovoru HALMED-a.

Također su naveli i da “ne postoje podaci da bi cijepljenje dostupnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 dodatno povećalo postojeći rizik nastanka trombotičkih poremećaja pri dugotrajnim putovanjima zrakoplovom”.

Cjepiva protiv Covida-19 i tromboza

Iz obje institucije su nam odgovorili i na pitanje vezano uz povezanost cjepiva protiv Covida-19 i nastanka krvnih ugrušaka.

“Što se povezanosti cijepljenja s trombozom tiče, za neka cjepiva protiv COVID-19 se zna da mogu uzrokovati trombozu. Određeni oblici tromboza su opisane kao moguća nuspojava u Sažetcima opisa lijeka (SPC-Summary of Product Characteristics) za cjepivo Vaxzevria od AstraZenece i za cjepivo Jcovden on Janssena“, naveo je Kaić u odgovoru.

Sličan, ali malo detaljniji odgovor, dobili smo i od HALMED-a. “Prema odobrenim dokumentima o lijeku za cjepiva Vaxzevria i Jcovden, nakon cijepljenja ovim cjepivima vrlo je rijetko (u manje od 1 na 10000 osoba) opažen sindrom tromboze praćene trombocitopenijom (TTS), u nekim slučajevima praćen i krvarenjem. Također, nakon cijepljenja cjepivom Vaxzevria vrlo rijetko zabilježeni su događaji tromboze moždanih vena i venskih sinusa bez trombocitopenije, a nakon cijepljenja cjepivom Jcovden rijetko (u manje od 1 na 1000 osoba) zabilježena je venska tromboembolija. Većina ovih slučajeva zabilježena je unutar 3 do 4 tjedna od cijepljenja”, navodi se u odgovoru HALMED-a.

Kaić nam je pojasnio i što stručna literatura kaže o povezanosti mRNA cjepiva s trombozama.

“U stručnoj literaturi su podaci o trombozama nakon primjene mRNA cjepiva prilično kontradiktorni. Neki članci ukazuju na povezanost; a neki opovrgavaju povezanost; a neki uočavaju prijave tromboza nakon primjene mRNA cjepiva, ali se ne upuštaju u donošenje zaključaka o uzročno-posljedičnoj povezanosti”, naveo je Kaić.

Utvrđeno je da bolest Covid-19 povećava rizik od tromboze

S druge strane, navodi stručnjak iz HZJZ-a, poznato je da sama bolest COVID-19 povećava rizik od razvoja tromboze (ovdje i ovdje) i “smatra se da je rizik od tromboze nakon ili tijekom teških oblika bolesti COVID-19 puno veći nego rizik od tromboze nakon cijepljenja”. Za kraj je naveo i da je svojedobno pročitao članak kineskih autora koji su objavili na temelju obdukcija pacijenata umrlih od bolesti COVID-19, a u kojem je pisalo da je “preko 90 posto umrlih od COVID-a imalo na obdukciji znakove tromboze plućnih arteriola”.

Zaključno, netočna je informacija iz objave Hop Portala da su zračne kompanije preporučile cijepljenima protiv Covida-19 da ne lete zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka. To nije bila točna informacija niti 2021. godine, od kada datira izjava bivšeg australskog senatora, a nije točna niti danas. Rizik od nastanka krvnih ugrušaka tijekom dugih letova poznat je bio i prije pandemije novog koronavirusa, a iz HALMED-a su nam odgovorili da nema podataka da cijepljenje protiv Covida-19 dodatno povećava taj rizik.

Post Nije točno da zrakoplovne kompanije preporučuju cijepljenima da ne lete je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

cjepivo (12)covid-19 (18)Dezinformacije o koronavirusu (19)Izdvojeno (68)Koronavirus (18)Razotkriveno (144)