NEUGODNE OPTUŽBE IZ MOSKVE: Lavrov tvrdi da Hrvati Ukrajincima otkrivaju tajne Oluje! ‘Zbog toga se 200.000 Srba našlo van svoje domovine’

dnevno - prije 1 tjedan - link

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je redovnu, godišnju konferenciju za tisak. Situacija u ruskom okruženju nije ni malo ugodna – Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan… sve su to odreda žarišta koja su “eksplodirala” ili samo što nisu.

No, zanimljivo, spomenuo je Lavrov i Hrvatsku, iz ruske perspektive ne baš po dobrom. Naime, tvrdi on da su se Ukrajinci konzultirali s Hrvatima oko Oluje…

Rusija nikada nije prijetila ukrajinskom narodu, za razliku od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je prijetio Rusima. Rusija nikada, nijednom, nigdje, ni javno, ni iza zatvorenih vrata nije pretila ukrajinskom narodu. A gospodin Zelenski i njegovi suradnici to otvoreno čine. Već sam navodio primjer kada je Zelenski tražio od Rusa da se gube iz Ukrajine. To je direktna prijetnja rekao je Lavrov.”

Ukrajinci su se konzultirali s Hrvatima oko Oluje

Nakon tog uvoda, dotaknuo se Oluje.

“U Kijevu se razgovara o “planu B”. Čak se Dmitrij Kuleba savjetovao s Hrvatima o njihovom iskustvu s takozvanom operacijom ‘Oluja’ nakon koje se 200.000 Srba našlo van svoje domovine i postali izbjeglice”, dodao je o “aktivnostima” ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Iznio je i svoje dojmove o situaciji u Kazahstanu.

“Mirovnjaci ODKB-a pomogli su da se teroristička situacija u Kazahstanu, na poziv tamošnjeg predsjednika, riješi. Međutim, trenutno primjećujemo veliki broj pokušaja da se situacija u zemljama Centralne Azije pogorša. Nadamo se da nećemo morati ponoviti iskustvo po pitanju upotrebe mirovnjaka ODKB-a, ali barut moramo čuvati na suhom”, kazao je.

Ponestalo nam je strpljenja

Zapadu je, nakon sastanka NATO-Rusija i razgovora Biden-Putin poručio da očekuju odgovor na ruski prijedlog oko sigurnosnih garancija. Rusi su, podsjetimo, zatražili, međusobno nerazmještanje raketa srednjeg i kratkog dometa, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika te smanjenje broja vojnih vježbi.

“Ponestalo nam je strpljenja. Znate, mi smo veoma strpljivi. Međutim, dosta smo uprezali našu zapregu, vrijeme je da krenemo. Sad čekamo da nam iz te druge zaprege daju konkretne odgovore na naše prijedloge”, rekao je Lavrov.

Objava NEUGODNE OPTUŽBE IZ MOSKVE: Lavrov tvrdi da Hrvati Ukrajincima otkrivaju tajne Oluje! ‘Zbog toga se 200.000 Srba našlo van svoje domovine’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

oluja (9)Svijet (1008)ukrajina (95)Vijesti (13047)