Neos, hrvatski multicloud stručnjaci, obilježili 20 godina dvjema akvizicijama

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Ovom konsolidacijom Neos, koji je nedavno napunio 20 godina, ne samo da osnažuje svoj postojeći tim i ekspertizu softverskih inženjera, već širi i svoj portfelj rješenja i usluga.

Konkretno, dok Neos donosi iskustvo iz područja napredne analitike, softverskog inženjeringa te integracije Cloud infrastrukture i sustava na Oracle i drugim platformama, SV Group u novu zajedničku priču donosi opsežnu ekspertizu IBM tehnološke platforme sa specifičnim specijalizacijama i znanjima, a tvrtka Inovativni trendovi stručnjake koji su brusili znanja i iskustvo u razvoju pouzdanih rješenja temeljenih na Java, Spring i Kafka tehnologijama.

Sve tri tvrtke su vrlo kompatibilne i komplementarne, objašnjava Davorin Capan, član Uprave i CEO Neosa:

Kompatibilni smo po načinu poslovanja i portfelju klijenata, a komplementarni tehnološki, posebice Neos (Oracle) i SV Group (IBM), dok su se Inovativni trendovi također prirodno uklopili u dijelu razvoja naprednih tehnoloških rješenja i produkata. U dosadašnjem su radu sve tri tvrtke pružale rješenja i usluge klijentima koji su visoko ovisni o IT tehnologijama i rješenjima za podršku vlastitom poslovanju, poput klijenata iz financijskog sektora, osiguranja, telekomunikacija, ali i javnog sektora. U procesu akvizicije integrirane su kompetencije i znanja koje su tvrtke stekle tijekom 20 i više godina iskustva u svojim područjima.

Neos je nedavno napunio 20 godina, a ova konsolidacija izvrstan je prvi korak u sljedeće desetljeće. (Na slici s lijeva na desno: Davorin Capan, Mario Mrljić, Vanja Vlak, Ivana Hatvalić Poljak i Dražen Marković)

Najveći benefit: mogućnost kombiniranja tehnologija i platformi

Zaposlenici sve tri tvrtke već nekoliko mjeseci rade zajednički na pojedinim projektima, međusobno se dopunjujući uz formiranje optimalnog rješenja za klijente. S obzirom na simbiotski odnos koji danas imaju, zanimalo nas je i kako je proteklo samo spajanje.

Neos je tijekom 2022. godine kroz opsežan proces uspješno uklopio poslovanja SV Group u vlastite procese, prihvativši pri tome specifičnosti poslovne kulture koje je donio SV Group. Proces integracije tvrtke Inovativni Trendovi izveden je nešto jednostavnije, jer su već postojala iskustva i provjereni načini uklapanja. Kao rezultat akvizicije, Neos je usvojio status SV Grupe kao ovlaštenog i certificiranog pružatelja IBM rješenja za poslovne partnere u Hrvatskoj.

Integracijom IBM Platinum Business Partnera sa svojim postojećim statusom vodećeg Oracle partnera u regiji, uz specifična tehnološka iskustva koja su donijeli i Inovativni trendovi, objedinjeni Neos je definitivno ojačan novom paletom ekspertiza i platformi, što im omogućuje da klijentima ponude mnogo veću fleksibilnost u biranju poslovnih rješenja, ističe Capan:

Naša ponuda je sada konsolidirana te su integrirane sve usluge, tehnologije i produkti kojima Neos klijentima omogućuje najbolja rješenja, bez obzira na tehnološku platformu. Bitno je optimalno zadovoljiti poslovne potrebe klijenta, bez obzira da li se rješenja temelje na IBM, Oracle ili nekim trećim tehnologijama, odnosno pronaći najbolju kombinaciju koja klijentima donosi najveće poslovne benefite uz najmanji trošak uspostave i korištenja.

Akvizicijom tvrtki SV Group i Inovativni trendovi, Neos postaje još značajnije ime na regionalnoj IT sceni s više od 150 certificiranih konzultanata i 400+ realiziranih projekata u EMEA regiji. Foto: Domagoj Blažević

Multicloud ekspertizu pretočili su u vlastiti produkt

Projektiranje i izvedba informacijskih sustava srž su poslovanja u Neosu. Njihova provedba rješenja stoga ne obuhvaća samo konačan proizvod ili uslugu, već cjelokupni integrirani pristup – od strateškog usmjeravanja, modernizacije i konzaltinga do razvoja i pune podrške. Ovakav end-to-end pristup moguć je upravo zbog njihovog širokog iskustva i proaktivnosti u implementaciji novih tehnologija, ističe Capan:

IT je branša koja vrlo brzo napreduje, nova rješenja i cijele platforme se stalno pojavljuju. Kako bi osigurali kompetitivnost na tržištu, nužno je biti među prvima koji integriraju nove tehnologije. Na taj način smo npr. interno testirali BigData set tehnologija kada su se pojavile, kako bi našim klijentima mogli savjetovati njihove najbolje poslovne primjene.

Zatim, kada su se pojavile cloud platforme, odmah smo ih usvojili i prva smo hrvatska IT firma koja je kompletno na multicloud platformi. Povezano s tim, s FinOps metodologijom upoznali smo se još 2019. godine i počeli implementirati procese u vlastito poslovanje.

Inače posebno orijentiran na vodeće svjetske cloud platforme – Oracle OCI, Microsoft Azure, Amazon AWS i Google GCP, Neos je svoja znanja iskoristio i za razvoj vlastitog rješenja – CloudVane. Sustav omogućuje različite optimizacije vezane uz upravljanje troškovima korištenja cloud usluga, automatizaciju operacija, obračun usluga krajnjim korisnicima te druge napredne funkcionalnosti bitne za upravljanje multicloudom.

Slijedi širenje u ključnim sektorima

Kao i dosad, Neos će klijentima pružati poslovna rješenja i usluge u područjima od IT infrastrukture i integracije (lokalne, cloud, hibridne platforme) do razvoja složenih aplikativnih rješenja i sustava napredne analitike podržanih umjetnom inteligencijom.

S obzirom na to da je većina njihovih klijenata iz sektora bankarstva i financija, tijekom prethodne godine odradili su značajan posao na potrebnim prilagodbama za uvođenje eura. Ove godine planiraju nastaviti širenje u EMEA regiji u financijskom, osiguravajućem, telekomunikacijskom i javnom sektoru te očekuju izaći na tržište s novim uslugama i proizvodima, zaključuje Capan.

pročitaj cijeli članak

Novost (30)Tvrtke i poslovanje (43)