Ne, snimka ne prikazuje “zabranjenu utrku na Grobniku”. Radi se o sekvenci iz video igre

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Hrvatski korisnik je na svom Facebook profilu podijelio video za koji u opisu tvrdi da je snimka “zabranjene utrke na Grobniku”.

Na snimci se vidi nekoliko sekvenci motorističkih utrka s brutalnim padovima vozača motocikala. Na krivi trag da se radi o autentičnoj snimci iz mjesta u Primorsko-goranskoj županiji, kao što se navodi u statusu, korisnike Facebooka mogla bi navesti činjenica da se u tom kraju Hrvatske nalazi Automotodrom Grobnik na kojem se održavaju razne auto-moto utrke, a do 1990. godine se na tom trkalištu održavala i Velika nagrada Jugoslavije u sklopu Svjetskog prvenstva u motociklizmu.

Sekvence snimke postavljene na Facebook profilu hrvatskog korisnika ne prikazuju utrke motocikala na motociklističkoj stazi već među kućama na javnim cestama uz brutalne padove vozača motocikala što bi kod mnogih korisnika moglo izazvati zabrinutost zbog sigurnosti prometa na hrvatskim cestama.

Snimka je iz video igre Ride 4

No, snimka ne prikazuje zabranjene utrke na cestama na Grobniku, kao što ne prikazuje niti zabranjene utrke bilo gdje na cestama u Hrvatskoj. Zapravo, snimka uopće ne prikazuje zabranjene utrke igdje u realnom svijetu, već se radi o prizorima iz popularne video igre Ride 4.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Originalna snimka tih “utrka”, a u čijem opisu stoji da se radi o sekvenci iz igrice Ride 4, može se vidjeti u videu na društvenoj mreži TikTok.

Zaključno, snimka objavljena na Facebook profilu hrvatskog korisnika ne prikazuje “zabranjenu utrku na Grobniku”, već je sekvenca iz video igre Ride 4.

Post Ne, snimka ne prikazuje “zabranjenu utrku na Grobniku”. Radi se o sekvenci iz video igre je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Razotkriveno (125)