Ne, ovo nije snimka potresa iz Turske nego iz Japana 2011. godine

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Na Facebook profilu Svet humora objavljen je video za koji se netočno u statusu navodi da je iz razornih potresa koji su ovog tjedna pogodili Tursku i Siriju.

“Potres u Turskoj. Strašno”, navodi se u statusu objavljenom 6. veljače uz snimku koja “okom” kamere smještene u automobilu pokazuje jako podrhtavanje zemlje na cesti. U opisu snimke piše “Japonya 9.2 Deprem Ani”.

Snimku je od objave pogledalo više od 11 tisuća korisnika, a status je prikupio 5 komentara i 34 ostale reakcije.

Tursku i Siriju u ponedjeljak su pogodila dva razorna potresa, prvi magnitude 7.8 stupnjeva, a drugi 7.5 stupnjeva, s epicentrima blizu turskog grada Gaziantep. Prema posljednjim informacijama BBC-ja poginulo je više od 9 tisuća ljudi.

Snimka je iz razornog potresa 2011. u Japanu

Već sami opis snimke objavljene na Facebook profilu Svet humora sugerira da se ne radi o videu iz ovotjednih potresa u Turskoj i Siriji. “Japonya” iz opisa je, u stvari, Japan, dok 9.2 vjerojatno označava magnitudu potresa. Naime, potres magnitude 9.0-9.1 s epicentrom u Pacifičkom oceanu pogodio je Japan 11. ožujka 2011. godine i pokrenuo razoran tsunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka objavljena na profilu Svet humora i smještena u Tursku može se pronaći na nekoliko linkova objavljenih prije ovotjednih potresa (1, 2). Na tim snimkama jasno se vidi da je datum nastanka videa 11. ožujka 2011. u 14.49 sati, a vidi se i točna geolokacija. Portal Boom je u svojoj analizi utvrdio da je najvjerojatnija lokacija nastanka snimke cesta Metropolitan Expressway Route 6 u Tokiju.

Zaključno, snimka podijeljena na Facebook profilu Svet humora nije nastala tijekom ovotjednih potresa u Turskoj i Siriji već je iz razornog potresa u Japanu u ožujku 2011. godine.

Post Ne, ovo nije snimka potresa iz Turske nego iz Japana 2011. godine je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Japan (15)potres (93)Razotkriveno (125)Sirija (16)Turska (68)