Napravite vlastiti pre-workout shake i uštedite

Dodaci prije treninga veliki su posao. Industrija dodataka kombinira mnoge sastojke kako bi oblikovala neke prilično snažne napitke kako biste se pripremili za predstojeći trening.

Troškovi gotovih napitaka, shakeova ili mješavina mogu se brzo zbrajati ako se uzimaju svakodnevno. S pravim sastojcima možete stvoriti ove formule kod kuće.

Ispod su dvije domaće opcije prije treninga, tako da se možete ponašati kao vlastiti dodatak i usput uštedjeti malo (ili puno) novca.

1. Domaći stimulans prije treninga

Ovaj dodatak prije treninga prilagođen je onima koji traže energetski poticaj bez da puknu. Pročitajte kako je jednostavno i jeftino pripremiti svoj vlastiti koktel na bazi stimulansa.

Kofein (100-200 mg)
Ovo će biti glavni sastojak vašeg domaćeg dodatka prije treninga. Ovaj stimulans poboljšava fokus i mentalnu budnost. To je bitno, posebno za one koji imaju ranojutarnje treninge.

Počnite s malim, oko 100 mg, a zatim povećajte dozu samo ako osjetite potrebu. Nikad ne prelazite 200 mg – ne želite pretjerano stimulirati svoj sustav, a zatim početi osjećati nedostatak sna i tresenje.

Obično možete dobiti oko 100 tableta od 100 mg ili 200 mg kofeina za malo više od 6 dolara. To je otprilike samo 6 centi po tableti.

L-arginin (5g)
Dokazano je da L-arginin povećava razinu dušikovog oksida u krvotoku, što će zauzvrat povećati protok krvi u vašim mišićima što rezultira manjim umorom i povećanom mišićnom izdržljivošću. To se događa širenjem krvnih žila, a krajnji rezultat je veća pumpa. 5g bi trebao učiniti trik.

Možete dobiti 500 g L-Arginina za oko 25 dolara, što znači oko 25 centi po dozi.

Kreatin (5g)
Kao najviše proučavani dodatak kreatinu monohidrat poboljšava snagu, mišićnu izdržljivost i oporavak mišića. Kreatin se također nalazi kao dodani sastojak u dosta drugih dodataka. Budući da se na to često gleda kao na dodatni sastojak, ne znate uvijek količinu ili dodanu kvalitetu. U svom shakeu pucajte po 5g.

Možete lako pronaći 500g kreatin monohidrata za oko 15 USD. To je samo 15 centi po porciji od 5g.

Beta-alanin (2g)
Posljednji sastojak koji trebate razmisliti o dodavanju šejku prije treninga je Beta-Alanin. Prikazani kako bi povećao mišićnu masu, izdržljivost na treningu i oporavak između napada, ovaj će vam dodatak zapravo dati lagani trnci na površini kože. 2g bi trebalo biti dovoljno.

U obliku praha možete dobiti beta-alanin za oko 15 dolara po 250g. To ispada 12 centi po porciji od 2g.

Ukupni trošak po piću prije treninga: 5 kuna

2. Domaći shake za rast mišića prije treninga

Ako vam energija ne predstavlja problem za vježbanje, pucajte kako biste malo potaknuli mišiće prije treninga. Sirutka za izgradnju mišića, kreatin i nekoliko drugih sastojaka pomoći će vam da postanete veći i jači, a da pritom ne provalite. Lako je – samo gledajte!

Proteini sirutke (20 g proteina ili oko 1 mjerica)
Naravno da ne možete imati shake za izgradnju mišića, prije oporavka, bez proteina sirutke. Unošenje malo sirutke prije treninga ne samo da će pokrenuti oporavak, već će i potaknuti vaše treninge bez da pojedete mišićno tkivo. Idite s oko 20-25g.

Vrećicu kvalitetnih proteina od 2, 3 ili 5 kilograma lako možete dobiti jeftino – oko 40 dolara za vrč od 5 kilograma. To može iznositi između 18 i 24 centa po porciji.

Kreatin (5g)
Kao što je ranije rečeno, kreatin je neophodan, pogotovo ako vam je cilj izgradnja kvalitete, novih mišića. Relativno mala doza potrebna je za poticanje treninga, brže oporavak od seta do seta i povećanje mišićne izdržljivosti na duge staze.

Opet, lako možete pronaći 500 g kreatin monohidrata za oko 15 USD. To je samo 15 centi po porciji od 5g.

Domaći trening za izgradnju mišića s borovnicama, sirutkom i grčkim jogurtom

Borovnice (½-1 šalica)
Bogate borovnicama antioksidansima i drugim bitnim vitaminima, savršeni su ugljikohidrati prije treninga koji će vam poboljšati trening i pomoći u proizvodnji energije. Prepuni složenih ugljikohidrata i bogati vlaknima, svidjet će vam se blagodati borovnica koje štede mišiće.

S otprilike 3 dolara po vrećici, jednostavna porcija ½ šalice potrošiće vas samo oko 1 dolara.

Grčki jogurt (½ šalice)
Bogat proteinima kazeina, grčki jogurt dodati će vašem proteinskom punču i pružiti vam još bolji start u procesu oporavka. Budući da kazein sadrži sporo probavljive aminokiseline, on će vam biti na usluzi i nakon završetka treninga. Tko ne bi želio nogu na oporavak?

½ šalice osigurava oko 12 grama proteina, a otprilike 4 dolara po spremniku morat ćete izdvojiti samo 50 centi po porciji.

Ukupni trošak po stresu za izgradnju mišića prije treninga: 9 kuna

To je ozbiljna ušteda novca kada lako možete platiti 15, 20, a ponekad i 30 kuna po gotovom shakeu u teretani.

Što vi uzimate prije treninga? Imate li svoje domaće recepte prije treninga? Ostavite svoje prijedloge u komentarima ispod!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *