Najavljen Dan ružičaste vrpce u PGŽ-u: Žene oboljele od raka dojke spašava rano otkrivanje

novilist - prije 2 mjeseca - link

Ovoga vikenda Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka 23. godinu zaredom organizira javnozdravstvenu akciju »Dan ružičaste vrpce« čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, odnosno na samopreglede dojki i odlaske na mamografske preglede kao važan vid prevencije.

Program manifestacije, koja će se u petak, 30. rujna, i subotu, 1. listopada, obilježiti na riječkom Korzu, jučer su najavile Miranda Zakarija i Tonka Glažar, predsjednica i dopredsjednica Udruge Nada, Emina Grgurević Dujmić, specijalist radiologije iz Doma zdravlja PGŽ-a, Helena Glibotić Kresina i Ines Vrljić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a te Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo.

Kako su istaknule, naglasak cijele akcije je na ranom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od koje obolijevaju žene, a koja se u 97 posto slučajeva uspješno liječi ako se pravovremeno otkrije.

– U 2020. godini u našoj županiji od raka dojke preminulo je 75 žena, a u Hrvatskoj 722 žene. Iako je stopa smrtnosti unatrag pet godina u blagosilaznom padu, zabrinjava činjenica da je sve više novooboljelih.

Nažalost, na oboljenje se ne može utjecati, ali postoji sekundarna prevencija kao važan element u ranom otkrivanju raka dojke i uspješnom liječenju, kazala je Đulija Malatestinić. U svrhu ranog otkrivanja raka dojke kod žena u Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

– Koliko je važan taj program govori i činjenica da je u prvih deset godina provođenja u našoj županiji otkriveno oko 600 karcinoma, istaknula je Helena Glibotić Kresina. Naglasila je važnost u inzistiranju na mamografskim pregledima i uključivanju svih žena u Nacionalni program te je uputila apel ženama da kontroliraju svoje dojke samopregledom i obrate pažnju na primarnu prevenciju, odnosno provođenje zdravog stila života.

– Programe provodimo zbog velike incidencije oboljenja, a radi poticanja svjesnosti o obavljanju pregleda danas puno manje žena otkriva bolest u uznapredovalim stadijima bolesti, kazala je Emina Grgurević Dujmić, specijalistica radiologije, te je pozvala žene da se odazovu na pregled, naglasivši da se ulaskom u program ujedno utječe i na smanjenje liste čekanja u zdravstvenim ustanovama.

Na štandu Udruge Nada, koji će ovoga petka i subote biti postavljen na riječkom Korzu od 9 do 15 sati, bit će ponuđeni edukativno-informativni materijali koji ukazuju na važnost pregleda i samopregleda dojki, a održat će se i humanitarna prodaja ruža te prezentacija rukotvorina vrijednih članica udruge.

Prikupljena sredstva bit će utrošena u nastavak djelovanja Udruge Nada koja ženama oboljelim od raka više od 25 godina pruža psihološku pomoć, edukacije, fizikalnu terapiju i vježbe uz fizioterapeuta.

Obilježavanje Dana ružičastih vrpci Udruga Nada provodi u suradnji s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, NZZJZ-om PGŽ-a, Ligom protiv raka PGŽ-a, Medicinskom školom u Rijeci, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK-om Ivana pl. Zajca, a osim na riječkom Korzu, Dan ružičaste vrpce obilježit će se i u Kraljevici, Crikvenici, Bakru, Cresu, Novom Vinodolskom, Delnicama, Čabru, Puntu i Učeničkom domu Moravice.

U listopadu, mjesecu povećenom borbi protiv raka dojke, Udruga Nada provodi i niz drugih akcija, a jedna od njih je i humanitarni koncert »Pjesmom za Nadu« koji će se u HKD-u na Sušaku održati 18. listopada.

Objava Najavljen Dan ružičaste vrpce u PGŽ-u: Žene oboljele od raka dojke spašava rano otkrivanje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (100)Rijeka & Regija (46)