Na popis svjetske baštine dodano novih 13 lokaliteta, od Kanade do Mongolije

monitor - prije 2 mjeseca - link

Popis svjetske baštine koji od 1978. gradi UNESCO jedan je od većih mamaca putnicima za otkrivanje novih mjesta koja su važna za našu civilizaciju bilo zbog prirodnih ljepota ili povijesnog značenja. Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu svake godine proširuje svoj popis, ali i upozorava na čuvanje ovih lokaliteta, često ugroženih masovnim turizmom. A evo i nekih od ovogodišnjih 13 novih lokaliteta:

  • Kružne vikinške utvrde, Danska – utvrde u Aggersborgu, Fyrkatu, Nonnebakkenu, Trelleborgu i Borgringu izgrađene su između 970. i 980. godine, uklopljene su u prirodnu topografiju tog područja i čini se kao da se izdižu iz tla.
  • Perzijski karavan-saraji, Iran – Riječ je o 54 povijesna karavan-saraja, prenoćišta ili skloništa za putnike, razbacanih u 24 iranske provincije koji su se nalazili na trgovačkim putovima koji su povezivali Aziju s Afrikom i Europom, od kojih je najpoznatiji Put svile.
  • Jelenja stijena s petroglifima u nacionalnom parku Hustai, Mongolija – Između 1200. i 600. prije n. e. oznake na stijenama koje prikazuju jelene imale su važnu ulogu u pogrebnim ritualima u središnjoj Mongoliji.
  • Tr’ondëk-Klondike, Kanada – Smješten uz rijeku Yukon, Tr’ondëk-Klondike nalazi se unutar područja na kojem je živio domorodački narod Tr’ondëk Hwëch’in, koji je naseljavao subarktičke dijelove sjeverozapadne Kanade. Arheološki i povijesni izvori govore o društvenim promjenama koje su bile nametnute domorodačkim zajednicama u vrijeme zlatne groznice u Klondikeu krajem 19. stoljeća. Tportal

Na popis svjetske baštine dodano novih 13 lokaliteta, od Kanade do MongolijeMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1280)Kultura (354)okoliš (50)Politika (596)Svijet (835)turizam (41)