Na panou u New Yorku nije umjesto “Slava Ukrajini” pisalo “Slava urinu”. Radi se o lažiranom videu

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Na Facebook profilu Capakova Zamjenica objavljena je snimka zaslona s portala Index (arhivirano ovdje), a članak je naslovljen ovako: “Nevjerojatna pogreška u New Yorku: Umjesto “Slava Ukrajini” napisali “Slava urinu”.

Screenshot/Facebook

Status je objavljen 21. rujna, a prikupio je 10 dijeljenja, 45 komentara i 617 ostalih reakcija.

Nije točno da je u New Yorku, na reklamnom panou, stajao natpis “Slava urinu”. U biti, radi se o dezinformaciji koja je nastala iz montirane snimke objavljene na internetu.

Lažnu informaciju prenijelo je više hrvatskih i regionalnih portala

Informaciju je prenijelo više portala u Hrvatskoj i regiji. Dan nakon objave članka (22. rujna), portal Index je vijest ispravio i sada je naslovljen: “Širila se snimka natpisa ‘Slava urinu’ u New Yorku. Ispalo je da je fejk”, međutim stari naslov je još uvijek vidljiv u Google pretrazi (arhivirano ovdje). Portal tjednika Nacional vijest je objavio pod naslovom: “Ovakav gaf se ne pamti! Zelenskog u New Yorku dočekala poruka ‘slava urinu’”, ali nije ispravljena. Dnevnik.hr je također objavio vijest pod naslovom “VIDEO Velika blamaža u centru New Yorka: Na golemom ekranu kojim se dočekalo Zelenskog napravljen gadan tipfeler”, koju isto tako nisu ispravili.

Lažnu informaciju nije ispravio ni portal Jutarnjeg lista koji je vijest o digitalnom panou s natpisom “Slava urinu” naslovio ovako: “Nevjerojatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!”, a takva vijest može se pronaći i na portalu Una.ba koji je informaciju objavio pod naslovom “Slučajnost, ili provokacija? ‘Slava urinu’ dočekalo Zelenskog u Njujorku”. Informaciju je objavio i portal N1 BiH, ali je ispravljena i sada ima naslov “Lažna vijest da je na bilbordu u Njujorku greškom ispisana riječ „urin“ umjesto „Ukrajina“. Ipak, iz URL-a je vidljiv stari naslov koji je glasio: “Neverovatan gaf u Njujorku: Na bilbordu za Zelenskog umjesto slava ukrajini neočekivan pozdrav”. Netočnu informaciju prenio je i portal stav.ba pod naslovom “Sramotna greška u New Yorku: Na ukrajinskoj zastavi napisali ´Slava urinu´”, koja nije naknadno ispravljana.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Uz lažni video objavljena i lažna isprika

Cijela priča o uvredljivom natpisu u New Yorku krenula je od viralnog videa koji se počeo širiti društvenom mrežom X (bivši Twitter), a prikazuje digitalni pano u New Yorku na kojem je lice ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i tekst: “Slava urinu”. Međutim, videoisječak je lažiran i krenuo se širiti taman u vrijeme održavanja Opće skupštine UN-a na kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik. Zelenski je nakon Opće skupštine otišao i na sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a bio je to njegov drugi posjet SAD-u od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

“Tvrtka koja upravlja billboardom objasnila je da je pogrešku uzrokovao inteligentni sustav koji je riječ “Ukraine” – Ukrajina – automatski ispravio u riječ slične forme – urine”, piše u tekstovima portala.

A kako se zapravo krenuo širiti video? Lead Stories piše da su lažirani video i izmišljena isprika (arhivirano ovdje) objavljeni 21. rujna na Telegram kanalu na ruskom jeziku (@denazi-UA), a puni naziv kanala je “Denacifikacija Ukrajine”. Navodna isprika, koju su također u tekstovima objavili mnogi portali, napravljena je tako da izgleda kao reel koji je na Instagramu objavila teksaška oglašivačka tvrtka Clear Channel Outdoor (@clearchanneloutdoor), ali takav logo ne pojavljuje se na Instagram profilu te tvrtke. Fabricirana isprika također sadrži riječi koje se koriste u britanskom engleskom “apologises” i “colour”, a koje tvrtke bazirane u SAD-u sasvim sigurno tako ne bi napisale. Glasnogovornik kompanija Clear Channel, Jason King , rekao je za y!news da oni nisu u vlasništvu niti upravljaju tim reklamnim panoom te da izjava nije “legitiman odgovor objavljen od Clear Channela”. Znači, uz montirani video objavljena je i lažirana isprika teksaške tvrtke koja panoom uopće ne upravlja.

Pano s natpisom “Slava urinu” nikad nije objavljen

Na digitalnom panou uz fotografiju Zelenskog nikada nije pisalo “Slava urinu”. Potvrdili su to kolege s portala Lead Stories i AFP-a.

“Fotografije su 100 posto lažne”, poručila je Erin Watkins, glavna savjetnica u Big Outdooru, kompaniji koja posjeduje i upravlja dotičnim jumbo plakatom na uglu Zapadne 42. ulice i 8. avenije u New Yorku za AFP. “Upravljamo panoom prikazanim u videu i potvrdili smo da natpis s fotografijama i snimkama koji kruže internetom nikad nije prikazan”, dodala je.

Na videu koji se pojavio na platformi X je vidljiv i logo Fox News Digitala, ali glasnogovornik televizijske mreže je potvrdio da nikad nisu objavili takvu snimku.

Kako bi se uvjerio da je viralni video zapravo lažiran, reporter NBC Newsa Ben Collins otišao je na lokaciju panoa te fotografirao i snimio digitalni pano 21. rujna kako bi dokazao da se na njemu prikazuju drugačije reklame i da nema one na kojoj uz fotografiju Volodimira Zelenskog piše “Slava urinu”.

Markian Kuzmowycz, analitičar digitalnih prijetnji u Microsoftu također je posjetio lokaciju digitalnog panoa 21. rujna i objavio na X-u vlastitu fotografiju za usporedbu tog istog dana. Kuzmowycz dalje skreće pozornost na promjene na zgradi na uglu na kojoj je smješten pano, koja se pojavljuje u lijevom prvom planu izmijenjenog videa. Kutno pročelje ove zgrade trenutno ima McDonald’sove zlatne lukove i žutu boju.

Screenshot/X

Zaključno, fotografije i video koji prikazuju natpis “Slava urinu” uz fotografiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog su lažirane. Potvrdila je to glavna savjetnica tvrtke Big Outdoors u čijem je vlasništvu digitalni pano u New Yorku, a u to se uvjerio i reporter NBC Newsa Ben Collins koji je otišao na lice mjesta.

S obzirom na to da je reklama na digitalnom panou na kojoj je, uz fotografiju ukrajinskog predsjednika Zelenskog, stajao natpis “Slava urinu” lažirana, ocjenjujemo da statusu na Facebook profilu Capakova Zamjenica nedostaje kontekst, a objave na portalima Nacional, Dnevnik.hr, Jutarnji.hr, Una.ba i Stav.ba ocjenjujemo netočnim.

Post Na panou u New Yorku nije umjesto “Slava Ukrajini” pisalo “Slava urinu”. Radi se o lažiranom videu je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojeno (87)New York (12)rat u Ukrajini (78)Razotkriveno (132)Rusija (77)ukrajina (172)Volodimir Zelenski (12)