MOŽE IZBJEGAVATI IMUNOST… Što znamo o omicronu?

dulist - prije 2 mjeseca - link

Nova varijanta koronavirusa, omicron, najvjerojatnije je stigao i do Hrvatske, a konačna potvrda očekuje se ovog ponedjeljka. Kako donosi Dnevnik.hr, omikron je potvrđen u 38 zemalja – od Amerike, preko Belgije do Japana, a zabilježen je i u Italiji i u Austriji. Za sada se vjeruje da se brzo prenosi, brže od delta soja.
-S druge strane znamo da je imunoevazivan u smislu da može izbjegavati imunosti stečene preboljenjem bolesti, a vjerojatno i cijepljenjem, tako da će se ti koji su preboljeli bolest moći ponovno inficirati, a isto tako i oni cijepljeni nakon određenog protoka vremena od cijepljenja – objašnjava za Novu TV imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.
Za sada se pretpostavlja da neće izazvati veće promjene u težini kliničke slike. Unaprijeđeno cjepivo će se morati pričekati, ali booster doza, kaže imunolog Trobonjača, itekako ima smisla.
-Ja ne vjerujem da će on izbjegavati imunosti 100 posto. Drugim riječima, da ga antitijela koja mi steknemo cijepljenjem neće niti malo blokirati. U određenom postotku će ga blokirati. I sada ako ga u određenom postotku blokiraju, onda je svakako pametno tu dozu ili koncentraciju antitijela u plazmi povećati značajno, a to činimo busteriranjem – kaže Trobonjača.
Dobra vijest je da za sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s omikronom.

The post MOŽE IZBJEGAVATI IMUNOST… Što znamo o omicronu? appeared first on DuList.

pročitaj cijeli članak

Koronavirus u Hrvatskoj (288)