‘MOGAO BI DOĆI TRENUTAK DA GRAĐANI NA ULICI TRAŽE PRAVICU!’ Sindikalist opominje zbog rasta cijena: ‘Planovi Vlade? Tresla se brda, rodio se miš’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, komentirao je podatke Državnog zavoda za statistiku koji pokazuju da su cijene ostale uglavnom iste, odnosno da nije bilo značajnih poskupljenja.

“Ti podaci su doista izazvali nevjericu i ljutnu građana i mnogi su nam se javljali, ali u krajnjoj liniji ne trebaju građanu javiti, i vi i ja smo kupovali i plaćali u proteklom periodu i vidjeli što se s cijenama događalo. Ne treba biti analitičar da bi se procijenilo da su cijene rasle upravo na ključnim dobrima koja nam i najviše trebaju. Zavod je pratio širok krug cijena, a na nas najviše utječe samo uže područja cijena. Percipirana inflacija koju mi stvarno doživljamo, ona doista jest veća. Pojedinačno su poskupljivali kruh, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i tako redom. Rast cijena se događao. Na većinu građana djeluju upravo ove ključne cijene koje jesu rasle”, rekao je Sever u Dnevniku N1.

Sever ne vjeruje ni da su trgovci vratili cijene natrag.

“Cijene koje smo uveli u novu godine su ostale kakve jesu, nisam vidio da je negdje pojeftinio kruh ili mlijeko i mliječni proizvodi.”

Iz Vlade su odavno najavili takozvane “bijele liste”, trebali bi izaći uskoro, iako su Vladi cjenike poslala samo tri trgovačka lanca.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata tvrdi da se sa svime izrazito kasni te da je trebalo krenuti već krajem 2021. ili 2022. Dodaje, tako su radili drugi.

“Trebalo je obratiti pozornost jer nitko nije uvodio euro s takvom inflacijom. Upozoravali smo da se prate cijene jer mnogi love u mutnom. Poslali smo ministru gospodarstva dopis i kako to rade Slovenci. Nije onda pitanje crnih ili bijelih lista. Građani na jednom mjestu, jednim klikom mogu vidjeti što koliko i gdje košta. Nismo još uvijek nikakav odgovor”, rekao je Sever.

Dodaje da Vlada nije ni trebala tražiti da trgovačke lance da pošalju svoje cjenike.

“Postoji student servis, imaju one tajne kupce, tu su potrošačke udruge, idu od lanca do lanca i zapisuju cijene, kao što rade naši dok radimo sindikalnu košaricu. Što se tiče planova Vlade, rekao bih – tresla se brda, rodio se miš, no ovdje nismo došli ni do miša. Trebalo je poslati poruke onima koji su pohlepno podizali cijene da to nije prihvatljivo ponašanje u ovoj zemlji. Dovesti se u situaciju da samo tri lanca dostave cjenike samo pokazuje da su motali ili muljali. Vlada je trebala ustrajati na tome jer mora biti reda. Ne radi trgovačkih lanaca, ne radi Vlade jer nije bitno tko ima veće mišiće, nego radi građana koji imaju male plaće i mirovine. Cijene se moraju početi pratiti i poravnavati u protivnom, koliko god su naši građani strpljivi, ali doći će trenutak kad će oni početi negdje vani na cesti tražiti pravicu, a to treba izbjeći koliko je moguće”, zaključio je Sever.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (287)