Kupujmo hrvatsko: Domaći developerski alati

netokracija - prije 2 mjeseca - link

“Očekujem procvat startupa iz niše developerskih alata i predviđam da ćemo upravo iz te niše za koju godinu imati jednoroga, ako ne i dva!”, kazao je nedavno Davor Runje  u epizodi podcasta Well Founded u kojoj je ugostio dva osnivača upravo takvih startupa.

Gosti epizode – Matija Šošić, suosnivač Wasp Langa, programskog jezika koji olakšava i ubrzava razvoj full-stack web aplikacija i Dominik Tomičević, suosnivač graf baze podataka Memgraph, opisivali su svoje iskustvo s razvojem startupa u vrlo nišnoj industriji.

I to u nišnoj industriji u kojoj je najčešći poslovni model ponuditi proizvod besplatno kao open source alat. Ali, s obzirom na to koliko brzo raste broj developera i tvrtki kojima ti alati olakšavaju život, čak i da samo mali dio njih plati – svejedno se radi o dobrom biznisu.

Developerski alati = lopate

Najslikovitije je to kod nas u podcastu opisao Bogdan Habić, suosnivač i CTO srpskog startupa Tenderly, koji nudi dev alate za razvoj na blockchainu Ethereum: Kad ljudi kopaju, mi dodajemo lopate.

A kad smo već kod lopata, potencijal trenutni developerskih alata kao biznisa jedan osnivač opisuje usporedbom sa zlatnom groznicom u San Francisku sredinom 19. stoljeća: Nisu se obogatili svi oni koji su tražili zlato, ali su se obogatili svi oni koji su tad prodavali lopate!

Ako lopate ipak uzmemo kao neprecizan opis, developerski alati su svi oni proizvodi koji developerima pomažu da u svom radu budu brži, bolji, produktivniji, automatiziraju zamorne ponavljajuće poslove, skrate neke procese, a nekad i da pišu manje koda. I to sve od trenutka kad krenu tipkati kod na računalo do deploya na produkciju, ali i nakon, kod nadziranja, skaliranja, optimiziranja.

Developerski alati niša su u kojoj posljednje vrijeme niče sve više domaćih startupa i u kojoj im često odlično ide, iako se na tržištu bore s konkurencijom čije seed runde su sedmeroznamenkaste. Za znatiželjne developere koji bi ih htjeli isprobati ili za one koji žele podržati domaću scenu i kupiti hrvatsku lopatu, evo pregleda developerskih alata proizvedenih u Hrvatskoj:

Memgraph

Osim što se vole pohvaliti da su najbrža graf baza podataka na tržištu, Memgraph svoju snažnu platformu za izradu aplikacija temeljenih na grafovima i tokovima podataka developerima nudi besplatno kao open-source alat.

Dominik Tomicevic

Uz investiciju od 9,3 milijuna dolara – a među ulagačima je i Microsoftov fond M12, Memgraph si može priuštiti ulaganje u razvoj tehnologije i izgradnje developerske zajednice oko svog proizvoda. Zbog toga su prvotni poslovni model prodaje enterprise rješenja promijenili u open-source strategiju okrenutu developerima (uz ideju da će neki od njih imati potrebu za dodatnim, plaćenim funkcionalnostima), a zaposlenike prodaje zamijenili onima za odnose s developerima.

Treblle

Još jedna domaća zvijezda iz niše developerskih alata, Treblle developerima i svima koji rade s API-jima omogućava da na jednom mjestu uvijek i lako imaju na oku što se s tim API-jima događa. Alat su Vedran Cindrić i Darko Blažević osmislili iz vlastite potrebe dok su zajedno radili u svojoj agenciji za development i dizajn jer im je bilo muka od hitnih sastanaka na koje bi ih klijenti zvali jer “API ne radi”.

Da su na dobrom putu dobili su potvrdu na Web Summitu 2020. na koji su se prijavili tek toliko da testiraju ideju, a s kojeg su se vratili s milijun eura investicije kao potvrdom da ideja itekako ima smisla.

Nakon nove runde investicije od 7 milijuna dolara, Treble ide u suprotnom smjeru od Memgrapha – nakon posvećenosti individualnim developerima, investiciju će, među ostalim koristiti i za razvoj i prodaju enterprise rješenja.

Wasp Lang

Braća Matija i Martin Šošić osmislili su Wasp Lang kao svojevrsni low-code alat za developere. Odnosno, Wasp Lang je “ljepilo” koje web developerima pomaže povezati različite dijelove aplikacija koje razvijaju u različitim tehnologijama, a koji trebaju raditi zajedno, poput, primjerice, autentifikacije korisnika.


I oni su odlično prošli kod investitora – ušli su u prestižni Y Combinator i osigurali investiciju od 1,5 milijuna dolara. Ali i kod developerske zajednice na Product Huntu, Hacker Newsu i Redditu. Njihov poslovni model također je stvoriti bazu korisnika kroz open-source proizvod i odnose s developerima.

Kamon

Kamon za sebe kaže da je alat za observability za developere, a ne za DevOps ili SRE inženjere. Observability je još jedna sve popularnija niša alata koji developerima pomažu da u sve kompleksnijim sustavima imaju na oku kako sve funkcionira, prate bitne metrike, dobiju obavijest ako nešto ne radi kako bi trebalo i u njima brže i lakše ustanove što je točno pošlo po krivu kako bi to mogli popraviti.

Naglašavajući da su alat za developere, Kamon želi poručiti da je uz njihov APM (Application Performance Monitoring) alat to jednostavno i dostupno čak i onim developerima koji nisu stručnjaci za monitoring/observability ili takvog nemaju u timu.

Osim APM-a kao plaćenog alata, Kamon nudi i open-source rješenje za prikupljanje svih tih developerima bitnih podataka, Kamon Telemetry, od kojega je cijela priča zapravo i krenula.

Mantil

Iako Mantil sigurno neće biti taj hrvatski developerski alat koji će postati globalno uspješan jer su osnivači umirovili projekt i raspustili tim, svejedno zaslužuje počasni spomen.

Mantil je bio projekt tri veterana domaće tehnološke i startup scene koji su, potaknuti iskustvom i problemima koje su rješavali na svojim prijašnjim pozicijama, željeli ponuditi alat koji bi bio svojevrstan “DevOps as a Service”.

CEO i CTO Mantila, Hrvoje Zlatar i Igor Anić već su zajedno bili suosnovali agenciju minus5, a kao Chief Growth Office im se u Mantilu pridružio Marko Kovač, suosnivač i nekadašnji CEO Repslyja.

Proizvod je i dalje dostupan kao open-source projekt na GitHubu, i dalje postoji određeni interes za njega, kažu, a i problem koji su pokušali riješiti i dalje postoji, samo pristup koji su odabrali – priznaju – nije pokazao očekivani rezultat.

Ako sam propustila neki domaći developerski alat, svakako mi javite. 😉

A ako ste developer, dajte šansu hrvatskim proizvodima!

pročitaj cijeli članak

Tvrtke i poslovanje (43)