Kardiolozi objavili popis hrane koji nikada ne bi jeli: Neke namirnice bi vas mogle iznenaditi

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Svjesni smo da određene navike značajno utječu na zdravlje srca. Neki od faktora koji mogu značajno utjecati na kardiovaskularno zdravlje uključuju pušenje duhana, nedostatak tjelesne aktivnosti te prehrambene navike poput konzumacije zasićenih i trans-masti, visokog unosa soli i šećera. Osim toga, prekomjerna konzumacija alkohola, izloženost kroničnom stresu te nedostatak kvalitetnog sna također su povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Važno je naglasiti da se ovi čimbenici često međusobno prožimaju, stvarajući kompleksnu sliku utjecaja na zdravlje srca. Iznimno je bitno, naravno, i što jedete. Kardiolozi upozoravaju na određene namirnice koje bismo trebali izbjegavati veći dio vremena, piše Huffpost. Evo popisa takvih jela:

Foto: Pexels

Jetra

Crveno meso, bogato zasićenim masnoćama i trans-mastima, izbjegava se zbog potencijalnih negativnih utjecaja na srce.

Kobasice

Ove prerađene mesne delicije, pored povećanja krvnog tlaka zbog visokog sadržaja soli, također su bogate zasićenim mastima koje mogu podići razinu kolesterola.

Margarin

Kardiolozi preporučuju zamjenu margarina maslinovim uljem, s obzirom na studije koje povezuju konzumaciju margarina s povećanim rizikom od rane smrti.

Evo zašto ne biste trebali nositi mobitel na WC: Može stvoriti niz problema

Odrezak

Masno crveno meso, poput odreska, povezano je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa zbog visokog sadržaja zasićenih masti.

Slanina

Osim što sadrži zasićene masti koje povećavaju loš kolesterol, prerađena slanina dodatno može sadržavati sol, šećer i nitrate, što može uzrokovati povećanje krvnog tlaka i druge zdravstvene probleme.

Pileća prsa pržena u dubokom ulju

Redovita konzumacija ovakve pržene hrane može povećati rizik od srčanih bolesti zbog prisutnosti zasićenih i trans masti.

Foto: Pexels

Krafne

Pržene u ulju koje sadrži trans-masti, krafne su teške za srce i povezane su s povišenim razinama kolesterola i šećera u krvi, te rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Ove prehrambene izbore stručnjaci preporučuju svesti na minimum kako bismo očuvali zdravlje srca.

Objava Kardiolozi objavili popis hrane koji nikada ne bi jeli: Neke namirnice bi vas mogle iznenaditi pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Dom i zdravlje (378)hrana (39)