Kaos u Zagrebu: U Maksimirskoj ulici se urušio zid, digao se narančasti oblak

dnevno - prije 3 tjedna - link

U ponedjeljak oko 14 sati, tijekom radova na uklanjanju stare zgrade na Maksimirskoj ulici kod Kuhačeve ulice, došlo je do neočekivanog incidenta. U trenutku rušenja zida, koji je trebao ustupiti mjesto novoj konstrukciji, veliki narančasti oblak prašine podigao se u zrak, zahvativši i tramvajsku prugu. Brdo cigli srušilo se na ulicu, potpuno blokirajući prolaz u tom dijelu grada.

Uz zid, koji se srušio na Maksimirsku ulicu, pogođena je i zaštitna ograda oko gradilišta. Srećom, incident nije rezultirao ozljedama prolaznika i vozača, no izazvao je dodatnu zabrinutost u vezi s sigurnošću građevinskih radova u Zagrebu.

Posljednjih godinu dana, u Zagrebu je došlo do cijelog niza sličnih incidenata, posebice u centru i širem središtu grada. Brojni objekti ruše se, obnavljaju ili grade nakon potresa koji je pogodio područje.

Vještakinja otkrila tko je kriv za pad skele u centru Zagreba: ‘Vjetar sigurno nije’

Radovi na uklanjanju objekta

Radovi na uklanjanju objekta u Maksimirskoj traju već neko vrijeme. Prošlog petka je zgradu, privatnih investitora, na uglu uklanjao bager. Što se sad dogodilo da se sve stropošta, utvrdit će inspekcija, koja će obići gradilište. No sigurno je riječ o ljudskom faktoru.

Nekoliko je teorija zašto se ovo događa. Jedna je da jednostavno tvrtke koje rade na obnovi nisu sve visoke kategorije svojih sposobnosti, a kako je velika potražnja za građevinskim radovima u Zagrebu, tako se baš i ne može birati izvođače. Druga teorija je da se u smislu zahtjeva sigurnosti nije dovoljno promislilo o tome što Zagreb čeka nakon potresa kad krene privatna i javna obnova te se nije pripremilo kroz razgovore s izvođačima i slično.

Neposredno nakon potresa bilo je stručnjaka koji su upozoravali da će grad za neko vrijeme biti pod skelama i radovima te da bi, dok se centar obnavlja, bilo dobro osigurati paralelni centar na području Gredelja. No za to nije bilo sluha.

Objava Kaos u Zagrebu: U Maksimirskoj ulici se urušio zid, digao se narančasti oblak pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (1928)Vijesti (11933)