Kako pripremiti kod kuće proteinske pločice: jednostavno, jeftino u samo 5 koraka

Dosta vam je pretraživanja po trgovinama kako biste pronašli najkvaliteniju i najjeftiniju  proteinsku pločicu? Zašto ne napraviti svoje vlastite!

To je ponavljajuća scena u trgovinama zdrave hrane u hrvatskoj: ljudi parkirani na prolazu s proteinskim pločicama čitajući popis sastojaka i razgradnju proteinskih pločica na makronutrijente nakon proteinskih pločica. Na kraju bi se netko mogao smiriti s jednim, ali priličan iznos samo uzdahne i vrati šipku na svoje mjesto na polici.

Odabir zdrave i hranjive proteinske pločice nije lak zadatak. Previše pločica – zapravo većina – sadrži neumjerenu količinu šećera, hidrogeniziranog ulja, konzervansa i čitav popis punila i drugih nutritivno nevažećih sastojaka. Unatoč lošim stranama pakiranih, proteinskih pločica, mi ih i dalje kupujemo jer sadrže proteine, prikladni su, lako se nose, a trebali bi biti zdravi? Iako su najgore pločice upravo proslavljene bombone.

Ovaj je članak osmišljen kako bi ludilo prestalo. Jednom kad započnete s izradom vlastitih proteinskih pločica, obećavam da više nikada nećete htjeti kupovati gotove – konfekcijske i skupe pločice s proteinima. Izrađujući svoje, završit ćete s barovima koji su daleko ukusniji, daleko zdraviji, daleko lakši i daleko, dugoročno daleko jeftiniji. Osim toga, jer ste ih sami izradili, imat ćete dodatni bonus osjećaja toliko ponosnog.Izrada proteinske pločice kod kuće ne može biti nimalo jednostavnija. Ovim jednostavnim koracima svatko to može svladati!

Korak 1

Odaberite svoj proteinski prah i dodajte mu vrstu brašna. Svakako odaberite brašno koje se može jesti sirovo: kokosovo brašno, bademovo brašno ili brašno na bazi žitarica poput zobenih ili quinoa brašna dobar su izbor.

Korak 2

Prašak i brašno povežite s mlijekom. Možete koristiti kravlje mlijeko, kokosovo mlijeko u kartonu ili ukusno mlijeko od orašastih plodova poput bademovog mlijeka. Ako želite, možete dodati i maslac od orašastih plodova. Želite dodati dovoljno tekućine (i maslaca od orašastih plodova ako želite) da se tijesto sjedini poput tijesta. Cilj je na kraju dobiti tijesto koje možete rukama oblikovati u šipke.

Korak 3

Gornje tijesto oblikujte u šipke.

Ako je nakon miješanja sastojaka tijesto previše vlažno ili ljepljivo za plijesan, dodajte malo kokosovog brašna ili kazeina u prahu dok ne dobijete željenu konzistenciju. Želite biti u mogućnosti oblikovati šipke, tako da je tijesto dovoljno suho.

Ako je nakon miješanja sastojaka tijesto presuho, dodajte malo mlijeka dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ipak, nemojte biti previše tekući ili ćete se morati vratiti dodavanju brašna.

Korak 4

Otopite malo čokolade u bain-marie-u ili u staklenoj posudi na vrhu lonca kipuće vode. Kad se otopi, zatopite pločice u čokoladu ili je prelijte po pločicama.

Volim premazati svoje pločice u 90-100% čokolade, ali možete biti tamni (ili svijetli) koliko želite. Očito je da što je čokolada tamnija, to sadrži manje šećera i više antioksidativnih sastojaka. Prema mom iskustvu, stvarno gorka čokolada izuzetno se dobro slaže sa slatkim nadjevima. Ali kao što kažem, na vama je.

Korak 5

Stavite šipke u zamrzivač na najmanje 30 minuta i eto vam ga! Spremni su za spakiranje i ponošenje sa sobom ili ih možete pojesti na licu mjesta!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *